Romania ar putea renunta la dezvoltarea unor noi statiuni de schi din cauza incalzirii globale

Data publicarii: 16-01-2009 | Mediu

Planurile Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Ucrainei de a construi statiuni la altidtudini inalte, in munti, ar putea fi abandonate din cauza incalzirii globale, temperaturile mai ridicate si cantitatea mica de zapada facand proiectele neviabile, atrage atentia organizatia WWF International.

Temperaturile prognozate, in crestere cu 2 pana la 5 grade, alaturi de reducerea constanta a cantitatii de zapada, determina ca aceste proiecte sa nu mai fie viabile, potrivit organizatiei internationale care activeaza in domeniul mediului. Mai mult, World Wide Fund for Nature avertizeaza ca daca aceste proiecte vor fi duse la bun sfarsit, vor cauza pierderi economice, ecologice si sociale pe termen lung.

WWF a atras in repetate randuri atentia asupra proiectului "Schi in Romania", planul national care vizeaza dezvoltarea facilitatilor de schi in mai multe zone din tara, inclusiv constructia de statiuni si partii in opt parcuri nationale. "Parcurile naturale si nationale afectate de acest proiect cuprind numeroase dintre comorile naturale cele mai de pret ale Romaniei si ale Europei, inculsiv Parcul National Retezat, Parcul Natural Bucegi si Parcul National Piatra Craiului. Aceste zone au o mare varietate de flora si fauna, inclusiv numerosi ursi", a subliniat WWF.

"Dezvoltarea unor facilitati de schi reprezinta numai una dintre amenintarile la adresa parcurilor naturale si nationale ale Romaniei, a caror protectie legala este adesea limitata in realitate", mai avertizeaza organizatia internationala. De altfel, WWF a lansat inca din 2006 in Romania o campanie pentru cresterea gradului de constientizare privind amenintarile pe care constructiile ilegale le reprezinita pentru parcurile nationale si a facut eforturi pentru a determina autoritatile responsabile sa implementeze solutii sistematice pentru aceasta problema.

NewsIn