Piata imobiliara are sanse sa se redreseze odata cu relaxarea conditiilor de creditare-consultanti

Data publicarii: 17-01-2009 | Imobiliare

Piata imobiliara locala are sanse sa se redreseze odata cu relaxarea conditiilor de creditare, insa, pentru a vedea niste schimbari majore, acestea ar trebui sa se cumuleze in mod fericit cu o reechilibrare a pietei financiare la nivel global, au declarat consultantii imobiliari.

"Chiar daca piata noastra este una atipica, nu poate face totalmente abstractie de situatia economica la nivel mondial. Nu ne asteptam la o avalansa de tranzactii acum, oamenii sunt in continuare precauti si nu se avanta in imprumuturi pentru ca exista prea multe incertitutine la nivelul intregii economii, in special in ceea ce priveste stabilitatea locului de munca", au declarat consultantii imobiliari ai EuroMetropola.

Acestia au mai spus ca efectele relaxarii creditelor se vor putea vedea mai bine spre primavara, iar decamdata bancile comerciale trebuie sa-si stabileasca niste criterii proprii de acordare a creditelor, care trebuie avizate de BNR inainte de a fi puse in practica.

"Efectele se vor vedea pe termen mai lung, insa este un prim pas care trebuia facut pentru a da un impuls pietei imobiliare. Proprietarii de locuinte trebuie sa accepte insa o realitate evidenta: preturile nu se vor mai duce in sus, multi trebuie sa se acomodeze cu aceasta idee", au mai spus cei de la EuroMetropola.

La randul sau, directorul de marketing al companiei norvegiene de investitii in real estate Romania Invest, Nimrod Zvik, sustine ca piata imobiliara romaneasca are inca nevoie de locuinte si, dat fiind faptul ca exista cerere, singura problema ar ramane banii.

"Daca oamenii au nevoie de case si au si bani, vor cumpara. Aceasta inghetare nu poate dura pentru totdeauna. Bancilor le-a luat destul de mult timp sa gaseasca formele de finantare potrivite in acest moment pentru populatie, dar au inceput in sfarsit, asadar eu cred ca primul pas pentru deblocarea pietei a fost facut", a declarat Nimrod Zvik.

Zilisteanu sustine ca decizia BNR nu va influenta in mare masura ceea ce se intimpla pe piata imobiliara

De partea cealalta, analistul imobiliar Radu Zilisteanu a spus pentru NewsIn ca decizia BNR nu va influenta in mare masura ceea ce se intimpla pe piata imobiliara. Acesta estede parere ca pe langa dobanzile relativ mari cauzate de lipsa de lichiditate, se mai adauga si prima de risc, foarte mare pentru ratingurile actuale.

"Toate problemele rezida in doua elemente ale pietei de creditare bancare. Lipsa de lichiditate si nivelul dobanzilor. Cineva a facut un calcul si daca pentru o suma de 100.000 de euro luata prin credit acum un an se platea o rata de 2.200 lei/luna, in prezent se plateste 4.400 lei/luna", a spus Zilisteanu.

Acesta considera ca existe si aspecte pozitive ale crizei de pe piata imobiliara. "Vor scadea preturile, iar in prezent exista fonduri de criza care vaneaza oportunitati pe piata imobiliara", a adaugat analistul.

BNR a aprobat amendarea normelor privind creditarea populatiei

In sedinta din 15 ianuarie 2009, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat amendarea normelor privind creditarea populatiei, care au fost inasprite in a doua parte a anului trecut. Bancile pot calcula astfel "un grad de indatorare mai mare pentru solicitantii de credite, daca acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", dar evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea bancilor de a mobiliza resursele financiare, a anuntat BNR.

"Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie. In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", se mai precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Decizia de joi vine sa modifice Regulamentul nr. 11/2008, publicat la finalul lui august in Monitorul Oficial si aplicat de banci din octombrie 2008, prin care BNR a inasprit conditiile prevazute in Regulamentului BNR nr. 3/2007, privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

NewsIn