Asiguratorii vor fransiza la asigurarea obligatorie a caselor si acoperirea mai multor riscuri

Data publicarii: 17-01-2009 | Finante-Banci

Marii asiguratori vor ca legea asigurarii obligatorii de locuinte sa acopere mai multe riscuri, sa includa fransiza, valoarea asigurata sa depaseasca nivelul de 20.000 euro si sa excluda casele subrede din sistemul de asigurare obligatorie.

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este incompleta pentru unii asiguratori, chiar daca si-au explimat intentia de a participa la formarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Principalele dezavantaje pentru asiguratorii care doresc sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintei sunt primele de asigurare mici si riscurile asigurate limitate. Consideram ca acoperirile ar trebui adaptate la realitate", a declarat directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea.

El a adaugat ca Astra Asigurari si-a exprimat in mod oficial intentia de a participa la constituirea acestui Pool.

Reprezentanti din piata asigurarilor considera, de asemenea, ca asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea "desfiinta" sistemul facultativ de asigurare, motiv pentru care legea ar trebui sa prevada o valoare asigurata mai mare si, in acelasi timp, sa acopere mai multe riscuri.

Directorul diviziei de vanzari si marketing din cadrul Asirom, Catalin Stroe, considera ca polita obligatorie ar trebui sa fie inclusa in asigurarea facultativa incheiata la sume mai mari de 20.000 euro, cum prevede legea, si sa acopere si alte riscuri decat cele catastrofale, iar "asiguratorul pe facultativ sa cedeze partea de prima corespunzatoare PAID-ului". 

El a subliniat ca asigurarea obligatorie nu trebuie sa distruga sistemul facultativ de asigurare, prin care circa 15% dintre romani isi asigura deja locuintele, valoarea asigurata fiind egala sau apropiata de valoarea reala a proprietatii. Asigurarea facultativa acopera o gama completa de riscuri, nu numai cele catastrofale.

Excluderea caselor cu "bulina rosie" sau construite in zone inundabile

Pentru unii asiguratori, legea nu trebuie sa prevada obligativitatea asigurarii caselor pentru care riscul reprezinta o certitudine, precum cele construite in zone inundabile ori cu "bulina rosie".

"Nu se numeste asigurare conventia prin care vei plati sigur daune daca se intampla riscul, singura problema fiind deci data la care se va intampla acel risc. Ne referim aici la cladirile prea subrede fata de standardele de protectie antiseismica, la cladirile construite in zone de alunecare de teren, la cladirile construite in albia inundabila a raurilor", a explicat oficialul Asirom.

Stroe a adaugat ca, pentru astfel de locuinte, ar trebui sa se creeze posibilitatea neacceptarii in asigurare.

"In caz contrar, inseamna ca majoritatea primelor se vor cheltui pe actiuni de binefacere, nu pe despagubiri din asigurare", considera oficialul Asirom.

"Asirom si-a manifestat disponibilitatea de a participa la PAID, conditionata insa de prevederile exprese ale normelor de aplicare a legii asigurarii obligatorii a locuintelor ce urmeaza a fi emise de CSA", a mai spus Stroe. 

Fransiza ar descuraja proprietarii sa deschida dosare pentru pagube nesemnificative

Unii asiguratori avertizeaza ca, dupa actuala legislatie, dauna s-ar putea aviza, in cazul unui cutremur, si pentru o singura fisura in zid. In acest caz, nici nu se poate demonstra daca a fost de la acel cutremur sau nu, spun reprezentanti ai societatilor de asigurari.

Catalin Stroe sustine ca, prin stabilirea unei fransize, se evita in astfel de cazuri deschiderea de dosare de dauna pentru distrugeri de mica amploare, astfel incat eforturile inspectorilor de dauna sa fie concentrate asupra cazurilor cu adevarat importante.

"Nu mai putin lipsita de importanta ar fi stabilirea unor proceduri de despagubire clare, in cazul inregistrarii unor daune. In definitiv, sistemul este menit sa functioneze in caz de dezastru natural, ceea ce presupune un aflux important de daune avizate si care trebuie solutionate intr-un timp cat mai scurt", a spus Stroe.

"In lipsa unor instructiuni foarte clare, nu credem ca societatile de asigurare isi permit sa riste afectarea propriei imagini in cazul inregistrarii unei catastrofe naturale", a adaugat el.

Potrivit unor asiguratori, principalul dezavantaj al legii consta in impunerea unei proceduri complicate de incheiere a asigurarilor, de evidenta si control al gradului de cuprindere in asigurare.

"Faptul ca PAID nu dispunde de mijloace de actiune directa in vederea maximizarii gradului de cuprindere in asigurare, de care depinde succesul proiectului, creeaza un risc operational important pentru acest demers", sustine Stroe.

PAID are nevoie de un plan de afaceri, iar legea trebuie sa prevada un capital minim

"Legea asigurarii obligatorii a locuintelor prezinta numeroase inadvertente, motiv pentru care Allianz-Tiriac Asigurari nu a luat inca o decizie daca participa sau nu la constituirea PAID", a declarat pentru NewsIn directorul de comunicare al companiei, Marius Onofrei.

El a explicat ca legea nu prevede un nivel minim al capitalului social initial pentru acest PAID, in conditiile in care este vorba de o o societate comerciala de asigurare-reasigurare care acopera riscuri de catastrofa.

"In acest caz, capitalul social minim de constituire ar trebui sa fie de zeci de milioane euro", a adaugat Marius Onofrei.

Pe de alta parte, nu exista un plan de afaceri pentru acest PAID, care sa indice modul cum va functiona, in conditiile in care acesta este un "start-up" care necesita cheltuieli de functionare.

Oficialul Allianz-Tiriac Asigurari a mai spus ca societatile de asigurare membre ale PAID vor opera ca intermediari pentru PAID - si nu-si vor asuma administrarea societatii de asigurare-reasigurare.

Asiguratorii au vazut si o noua oportunitate de crestere a afacerilor prin participarea la acest PAID.

Directorul general al Astra Asigurari considera ca, prin incheierea acestui tip de asigurare, se pot accesa unele segmente de piata care, pana in acest moment, nu aveau dezvoltata o cultura a asigurarilor.

In acelasi timp, Adrian Marin, director asigurari generale in cadrul Generali Asigurari, spune ca societatile care participa la constituirea acestui PAID au posibilitatea "impulsionarii segmentului asigurarilor facultative pentru locuinte" si prezinta avantaje competitionale de vanzare a acestor produse.

Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori. Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A, valoare pe care unii jucatori din piata o considera prea mica.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala in 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte. Asigurarea urmeaza sa acopere riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.

NewsIn