Principalul punct de pe agenda lui Obama, dupa investitura, va fi economia

Data publicarii: 19-01-2009 | International

Niciun alt punct de pe agenda lui Barack Obama pentru primele 100 de zile la Casa Alba nu este mai important decat relansarea economiei, afectata de criza financiara, comenteaza Reuters.

Neavand timp de pierdut, el a inceput deja eforturile in acest sens, inainte de ceremonia de investire de marti. Obama si consilierii sai s-au intalnit cu congresmenii pentru a discuta un pachet de stimulare a economiei in valoare de 825 de miliarde de dolari si o cerere de deblocare a altor 350 de miliarde de dolari din planul de salvare adoptat deja.

Reuters prezinta cateva dintre provocarile cu care se va confrunta viitorul presedinte si planurile pe care le-a trasat in acest sens.

RECESIUNEA ECONOMICA

Economia americana a intrat in recesiune in decembrie 2007, iar aceasta perioada de 12 luni este deja cea mai lunga de la inceputul anilor '80 pana in prezent. Daca va dura 16 luni, va fi cea mai lunga dupa Marea Depresiune.

Angajatorii au desfiintat 1,9 milioane de locuri de munca in ultimele patru luni, iar pe tot parcursul anului 2008, 2,6 milioane de persoane si-au pierdut slujbele, un record dupa 1945. Rata somajului a ajuns la 7,2% luna trecuta, fata de 6,8% in noiembrie. Obama a avertizat ca aceasta rata ar putea depasi 10% in viitor.

De asemenea, congresmenii se tem ca piata imobiliara, aflata in centrul problemelor economice, ar putea scadea si mai mult. 

CUM SE COMPARã CRIZA ACTUALA CU ALTE PERIOADE DE RECESIUNE DIN STATELE UNITE?

Prabusirea burselor, falimentul unor companii ca Lehman Brothers si Bear Sterns, altadata actori importanti pe piata, si problemele intampinate de grupuri ca Citigroup au determinat expertii sa compare situatia actuala cu Marea Criza. Insa, in ceea ce priveste consecintele asupra americanilor de rand, criza actuala aduce aminte mai degraba de cea de la inceputul anilor '80. Cresterea ratelor dobanzii care a vizat combaterea inflatiei mari din anii '70 a dus la probleme in anii 1980 - 1982.

In situatia actuala, economistii sunt mai ingrijorati de deflatie, adica de scaderea generalizata a preturilor, decat de inflatie.

In timpul Marii Depresiuni, cand Franklin Delano Roosevelt a inceput sa puna in aplicare New Deal, circa un sfert dintre americani erau someri. Chiar daca rata somajului va depasi 10%, economistii cred ca aceasta nu se va ridica la nivelul celei din timpul Marii Crize.

CE PROPUNE OBAMA?

Obama colaboreaza cu Congresul democrat, pentru a pune la punct un pachet de masuri evaluat la peste 775 de miliarde de dolari, ce vizeaza relansarea economiei. Viitorul presedinte vrea ca pachetul sa fie aprobat la mijlocul lunii februarie.

Planul include finantarea unor lucrari de publice, precum constructia de drumuri si scoli noi, dar si stimulente pentru a promova eficienta energetica. De asemenea, proiectul prevede reducerea impozitelor.

Dar senatorii democrati i-au sugerat sa renunte la acordarea de facilitati fiscale companiile care angajeaza someri. Proiectul este inca in discutie.

Echipa de tranzitie a lui Obama a reusit sa convinga Senatul sa deblocheze si cea de a doua jumatate a unui plan de salvare de 700 de miliarde de dolari. Aceste masuri nu sunt populare in randul congresmenilor, care considera ca societatile financiare au primit prea mult, cu prea putine conditii. Multi ar prefera ca mai multi bani sa mearga catre proprietarii de locuinte care intampina dificultati in achitarea ratelor. Obama impartaseste acest punct de vedere si si-a luat angajamentul sa restructureze planul.

Pe termen lung, viitorul presedinte a promis ca va inaspri reglementarile de pe Wall Street, Din punctul sau de vedere, lipsa unei monitorizari corespunzatoare este principala cauza a crizei.

VOR TRECE UNELE PRIORITATI DIN CAMPANIE IN PLAN SECUND?

Obama va trebui sa se concentreze asupra unor dosare de politica externa, de exemplu criza din Gaza, inca de la inceput. Dar analistii sunt de parere ca unele dosare interne, ca reformarea sistemului sanitar sau combaterea incalzirii globale, vor trebui sa astepte pana cand situatia economica va fi stabilizata.

NewsIn