Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci sustine pozitia sindicalistilor de la BCR

Data publicarii: 19-01-2009 | Finante-Banci

Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) sustine demersurile Federatiei Sindicatelor Independente din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR) de mentinere a unor drepturi castigate prin contractul colectiv de munca, potrivit unui anunt al organizatiei, remis luni.

"Ne exprimam ingrijorarea si, totodata, ne solidarizam cu demersurile Federatiei Sindicatelor Independente din cadrul BCR, care urmaresc mentinerea unor drepturi si stabilitatea la nivelul bancii", a declarat presedintele FSAB, Constantin Paraschiv, intr-un comunicat.

El a precizat ca organizatia pe care o conduce a analizat, intr-o sedinta din 16 ianuarie, situatia cu care se confrunta salariatii membri de sindicat din cadrul BCR.

Paraschiv a precizat ca FSAB este solidara cu intentia conducerii BCR "de a adopta o masura contrara tuturor regulilor dialogului social stabilite la nivel european, dar si prevederilor legale interne si internationale", in cazul in care se incearca eliminarea unor drepturi castigate prin contractul colectiv de munca.

Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci, afiliata la CNS Cartel Alfa, numara 7.700 de membri si este constituita din opt sindicate din cadrul companiilor din asigurari si banci, precum Asirom, Asiban, Bancpost, Impact-BRD-GSG, Raiffeisen Bank si UPA- Romania din cadrul Unicredit, Ardaf si Unicredit. FSAB este afiliata international la Federatia Mondiala a Angajatilor Functionari.

Sindicalistii BCR din toata tara stabilesc marti pozitia pe care o vor lua fata de propunerile conducerii

"Maine (20 ianuarie n.r.) va avea loc adunarea generala cu reprezentantii membrilor de sindicat BCR, de la nivel teritorial si vom lua o decizie in functie de hotararile luate in cadrul acestei intalniri", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu.

Salariatii BCR hotarasera sa nu mai porneasca greva pe 14 ianuarie, urmand ca reprezentantii sindicali sa continue negocierile cu conducerea bancii.

Lamuririle cerute conducerii de sindicatul BCR vizeaza propunerea bancii de "remunerare suplimentara a salariatilor, in functie de indeplinirea unor criterii de performanta" si faptul ca ultima oferta a patronatului nu preciza nimic referitor la cresterea suplimentara a salariilor, cu 3%, solicitata de sindicalisti.

Conducerea BCR a hotarat in urma cu o saptamana dupa o noua intalnire cu reprezentantii sindicali, sa elaboreze si sa inainteze o oferta finala, a saptea, catre Federatia Sindicatelor Independente din BCR, in conditiile in care sindicalistii isi anuntasera intentia de a declansa miercuri (14 ianuarie), greva generala, pe termen nelimitat.

Anuntul legat de protest a survenit in contextul in care contractul colectiv de munca al salariatilor din BCR a expirat la sfarsitul anului trecut. La jumatatea lunii august 2008, angajatii BCR s-au aflat, pentru trei zile, in greva japoneza.

NewsIn