Piata romaneasca de PR va stagna in 2009, dupa ce anul trecut a crescut cu 25%

Data publicarii: 19-01-2009 | Afaceri

Piata autohtona de Relatii Publice (PR) va stagna in 2009, in cel mai optimist caz, in conditiile in care majoritatea domeniilor de activitate care folosesc serviciile de PR estimeaza un regres de 25 - 30%, a declarat presedintele ARRP, Rares Petrisor.

In ciuda avansului notabil al pietei din 2008, reprezentantii industriei de PR din Romania prevad pentru anul acesta, in contextul crizei economice, o scadere importanta a nivelului afacerilor.

"In conditiile in care majoritatea industriilor care au nevoie de PR previzioneaza scaderi ale cifrei de afaceri de pana la 30%, in ce priveste sectorul relatiilor publice putem sa spunem ca suntem optimisti daca vorbim de o stagnare a pietei", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice, Rares Petrisor.

Piata autohtona de relatii publice a crescut anul trecut cu 25 la suta, la 30 milioane euro in 2008, fata de anul 2007, a declarat managing partner in cadrul agentiei de profil, the Practice, Gabriela Lungu.

Porivit reprezentantului The Practice, in urma crizei financiare, firmele de relatii publice vor pierde in primul rand clienti din doua mari domenii de activitate, respectiv companiile specializate in creditare si jucatori din real estate. "Ca efect imediat vom asista la o scadere a numarului de evenimente in aceste domenii, si nu numai", a spus Lungu.

Reprezentantii industriei PR spun ca, totodata, criza economica a adus un nou fenomen pe piata relatiilor publice. "Au crescut bugetele pentru activitatile de marketing PR, iar agentiile sunt solicitate din ce in ce mai mult pentru programe de comunicare necesare in cazul disponibilizarilor", a declarat Gabriela Lungu.

In momentul de fata, in Romania, activeaza 54 de agentii specializate in relatii publice.

In 2008, cel mai cunoscut analist international al PR-ului, Paul Holmescel, a spus cu ocazia premiilor SABRE ca "Romania este cea mai creativa si mai competitiva piata de profil din Europa".

NewsIn