Preturile terenurilor din Bucuresti vor scadea cu pana la 60% in 2009

Data publicarii: 19-01-2009 | Imobiliare

Anul 2008 a spulberat visele speculatorilor ce doreau sa obtina profituri uriase din vanzarea terenurilor la preturi mari. Preturile terenurilor din Capitala si din apropiere au inregistrat in 2008 scaderi de pana la 40%, si chiar 50% in anumite zone. Anul 2009 nu aduce vesti bune pentru speculatori. Acestia vor fi nevoiti sa-si vanda terenurile cu profit zero, sau chiar in pierdere. "Vanzatori exista, insa sunt din ce in ce mai multi care sunt presati de credite, iar cumparatorii nu mai sunt dispusi sa dea aceiasi bani ca altadata.

Procentele de scadere ale preturilor vor fi intre 30 si 60%", ne-a declarat Ionut Ciocan, senior consultant in cadrul departamentului de terenuri al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Nici terenurile din zonele de top nu vor fi ferite de scaderi. In zone precum Primaverii, Soseaua Nodului, Arcul de Triumf si Piata Romana, preturile vor scadea cu 10 - 30%, mai spune Ionut Ciocan. Un teren, pe care se cerea 4.000 de euro/mp, poate fi vandut cu 3.000 de euro/mp.

Mai putine proiecte rezidentiale

Cumparatorii care dispun de lichiditati vor cumpara terenurile pentru dezvoltarea de proiecte care aduc un venit din chirii, precum spatii de birouri si spatii logistice, iar numarul celor care se vor incumeta a mai dezvolta proiecte rezidentiale va fi mic, si asta din cauza conditiilor de creditare, atat pentru dezvoltator, cat si pentru beneficiar. In contextul in care multi dezvoltatori anunta amanarea lucrarilor de constructie pentru ansamblurile rezidentiale, cei care inca dezvolta vor incerca sa gaseasca surse pentru continuarea finantarii proiectelor. Putini vor fi cei care face achizitii de terenuri pentru dezvoltarea de proiecte de locuinte, ceea ce va duce la aparitia unui numar mic de proiecte noi pe piata rezidentiala.

Integral in Gandul