ONU: Investitiile straine directe la nivel mondial au scazut cu mai mult de 20% in 2008

Data publicarii: 20-01-2009 | International

Fluxurile de investitii straine din lume au scazut cu mai mult de 20% in 2008, din cauza crizei economice si financiare, adica de doua ori peste estimarile anterioare, potrivit datelor furnizate luni la Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite pentru dezvoltare si comert (CNUCED), scrie AFP.

Fluxurile de investitii straine directe au fost de 1.400 de miliarde dolari (1.050 miliarde de euro), in scadere cu 21% comparativ cu anul anterior, potrivit statisticilor preliminare anuale ale CNUCED.

In septembrie, agentia Organizatiei Natiunilor Unite prezentase estimari care indicau o scadere cu 10% comparativ cu 2007, in conditiile in care fluxurile mondiale de investitii straine directe ajunsesera la nivelul record de 1.800 de miliarde de dolari.

De asemenea, 2008 va marca finalul unui ciclu de patru ani de crestere a investitiilor straine directe, potrivit CNUCED.

Tendinta de scadere ar putea continua si in 2009, pentru ca marile grupuri mondiale isi diminueaza costurile si investitiile, in contextul perspectivelor economice negative, anticipeaza analistii ONU.

Fuziunile si achizitiile internationale ar urma sa inregistreze "o scadere neta" comparativ cu 2008, in timp ce multe proiecte de investitii straine vor fi anulate sau amanate, a atras atentia CNUCED.

NewsIn