Profesorii, contabilii si functionarii bancari - cei mai expusi la microbi

Data publicarii: 20-01-2009 | HR/Cariere

Potrivit cercetarilor intreprinse de biologi, o toaleta este de 400 de ori mai curata decat un birou, pe acesta aflandu-se, in medie, nu mai putin de 10 milioane de microbi. Obiectele cele mai contaminate sunt tastaura, intrerupatorul, telefonul, mouse-ul, dar si butoanele ascensorului sau clanta usii.

Microbiologii de la University of Arizona au efectuat un studiu pentru a determina profesiile in care birourile sunt cele mai infectate. Iata, in continuare, rezultatele la care au ajuns acestia.

1. Profesor, cu o medie de 17.800 germeni pe centimetrul patrat. Explicatia ar fi numarul mare de copii si igiena precara a multora dintre ei. Un profesor are de cinci ori mai multi virusi pe telefon, de doua ori mai multi pe mouse si de 27 de ori mai multi pe tastatura, decat cei care practica alte profesii.

2. Contabil, cu o medie de 6.030 virusi pe centimetrul patrat. Contabilii tind sa petreca foarte mult timp la birou si, fara o dezinfectare regulata, se pot acumula multi germeni.

3. Functionarii bancari aflati in relatie cu clientii, cu o medie de 5.400 germeni. Cauza principala sunt banii cu care functionarii au de-a face zi de zi. In mod surprinzator, comparativ cu alte profesii, bancherii au cea mai curata tastaura.

4. DJ la radio, cu o medie 3.323 microbi pe centrimetru patrat. DJ-ii  lucreaza in schimburi, pe la acelasi birou trecand nenumarate persoane.

5. Doctor, cu o medie de 2.620 microbi pe centimetru patrat. Explicabil, daca ne gandim ca in cabinetul doctorului ajung persoane care au contactat diverse boli. Constientizarea riscului la care se expun ii face pe doctori sa-si dezinfecteze periodic biroul, fapt care ii claseaza abia pe locul cinci.

6. Producator TV, cu o medie de 2.460 microbi. Acestia au in decursul zilei zeci de contacte cu alte persoane, in sedinte sau intalniri, acestea marind numarul de germeni de pe propriile birouri. Cel mai infectat obiect este mouse-ul calculatorului.

7. Consultant, cu o medie de 1.250 microbi pe centimetru patrat. Consultantii lucreaza intr-o varietate de medii, fiind nevoiti sa se deplaseze in sediile firmelor pentru a putea furniza solutia cea mai buna. De aici se intorc cu multi germeni care "imbogatesc" propriul birou.

8. Jurnalist, cu o medie de 1.020 germeni pe centimetru patrat. Jurnalistii au contacte dese cu alte persoane. Fata de alte profesii, telefonul jurnalistului este este cel mai putin infectat.

9. Avocat, cu o medie de 900 germeni pe centimetru patrat. Explicatia este aceeasi ca si in cazul ziaristilor si a consultantilor: mutitudinea mediilor cu care au de-a face zi de zi.

George Trifu