Notarii, in faliment. Incasarile cabinetelor au scazut cu 80 la suta

Data publicarii: 20-01-2009 | Afaceri

Executorii judecatoresti atrag atentia ca, pe fondul cresterii numarului de datornici, dosarele de la instante se vor inmulti, ceea ce inseamna ca si timpul de recuperare a bunurilor va fi mai mare. Preturile bunurilor detinute de cei executati silit prin sentinta judecatoreasca au scazut chiar si la jumatate.

Notarii si executorii judecatoresti au inceput sa simta intens efectele crizei imobiliare. Daca inainte oamenii stateau la coada la cabinetele notarilor, acum foarte putini mai trec pragul pentru a intocmi acte de vanzare-cumparare. Activitatea notariala s-a redus considerabil in 2008, inregistrand, fata de anii precedenti, cu peste un milion de proceduri notariale mai putin din cauza crizei imobiliare, potrivit unui raport prezentat de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Raportul face o comparatie cu anul 2004, atunci cand numarul procedurilor notariale, insemnand acte mobiliare si imobiliare, testamente sau acte de partaj, s-a ridicat la aproape 3,5 milioane, fata de anul 2008, cand numarul s-a redus la 2,8 milioane. Datele Uniunii Notarilor arata o scadere constanta a tranzactiilor imobiliare in anul 2008, comparativ cu anul 2007.

Statistica U.N.P. indica un numar de 41.772 tranzactii, in scadere cu 20% comparativ cu anul trecut, cand au fost inregistrate 52.647 de transferuri. Astfel, s-a constatat ca activitatea notarilor de anul trecut a fost cea mai slaba din ultimii 13 ani. Tranzactiile imobiliare au scazut drastic, iar bunurile scoase la licitatie in urma executarilor silite nu mai prezinta interes, in ciuda preturilor mai mici.  In aceste conditii, notarii au si ei de suferit. Singura lor speranta este acum ca bancile sa relaxeze creditele imobiliare. Aceasta masura ar putea scoate din impas si potentialii cumparatori de terenuri sau imobile.

Integral in Gardianul