Un salariu de doua ori mai mic pentru un credit ipotecar mare

Data publicarii: 20-01-2009 | Finante-Banci

Relaxarea de catre BNR a normelor de creditare in cazul imprumuturilor ipotecare ar putea da o gura de oxigen unei piete rezidentiale aflata in letargie.

Pentru ca banca centrala va permite din nou bancilor sa ofere un grad maxim de indatorare, valoarea ratei raportata la venituri fiind de pana la maximum 70% si nu circa 30% cat este in prezent, multi romani vor intra din nou in categoria celor care isi pot lua un credit ipotecar pentru o casa, desi nu au un salariu de peste 1.000 de euro. Primele semnale pozitive au inceput deja sa apara in randul agentiilor imobiliare.

"In ultima saptamana, telefoanele au inceput sa sune, clientii sunt interesati de achizitia unei locuinte. Oamenii isi fac curaj iar interesul a crescut. Persoanele care dispun de lichiditati cauta oferte bune, chilipiruri, dar mai sunt si cei care au neaparata nevoie de o locuinta. Ca semn general, masura BNR e buna, e mai bine decat nimic. Insa cheia in ecuatie este dobanda, nu doar conditiile de acceptare a dosarului pentru un credit ipotecar", a declarat pentru Gandul Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers Romania International.

Relaxarea ar putea anula unele ieftiniri

Dezvoltatorii se arata mai mult decat bucurosi de posibilitatea ca potentialii clienti sa aiba acces la credite mai mari. In ultimele luni mai multi dezvoltatori au operat scaderi de preturi ale apartamentelor noi de pana la 30%. "Daca o sa se inceapa vanzarea locuintelor, se poate intampla ca cei ce vindeau cu preturi mici sa opreasca aceste scaderi de pret. Hotararea bancii centrale e pozitiva, dar e foarte important felul in care bancile vor traduce aceasta hotarare in fapte reale", a declarat Shimon Gallon, directorul executiv al Globe Trade Center (GTC) Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata rezidentiala autohtona.

Integral in Gandul