Firmele ar putea scapa de plata contributiilor la stat pentru fiecare persoana angajata in 2009

Data publicarii: 20-01-2009 | Economie

Guvernul ar putea aproba subventionarea integrala de la bugetul de stat pe anul 2009, a contributiilor sociale ale angajatorului pentru angajarea unei singure persoane cu salariul de maxim 1.000 lei, pentru a stimula crearea a cel putin 50.000 locuri de munca in microintreprinderi.

Propunerea, facuta de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA), face parte din cele 74 de masuri trecute de Ministerul Fiantelor in centralizatorul propunerilor grupurilor de lucru pentru "Platforma comuna de masuri anticriza".

Alte masuri destinate sprijinirii mediului de afaceri vizeaza asigurarea constituirii, in cadrul CEC Bank, a unui fond destinat cresterii accesului IMM-urilor la finantare, infiintarea Fondului de Contra-garantare a Creditelor pentru IMM-uri si modificarea cadrului legislativ in scopul acordarii prefinantarii pentru IMM-urile care acceseaza fondurile structurale (modificarea schemelor de ajutor de stat si a Ghidurilor solicitantului).

Totodata, Ministerul IMM-urilor isi propune sa compenseze diminuarea exporturilor din tarile Uniunii Europene prin sprijinirea reorientarii
exporturilor romanesti de pe pietele puternic afectate de criza financiara catre pietele emergente.

Astfel, activitatea de export ar putea fi stimulata prin deschiderea a cinci centre de promovare in parteneriat public-privat in Moscova, Beijing, Chisinau, Cairo si New Delhi.

Ministerul isi propune, de asemenea, sa initieze un program national de sustinere si promovare a brandurilor individuale ale firmelor si produselor romanesti la export si sa deschida centre regionale de sustinere si dezvoltare a exporturilor.

Reducerea birocratiei prin eliminerea a 25 de autorizatii, avize si licente

In ce priveste simplificarea procedurilor administrative, ministerul propune identificarea unui numar de 25 de autorizatii, avize, licente sau permise - cele mai impovaratoare pentru mediul de afaceri - si eliminarea etapizata a acestora, precum si sustinerea "Birourilor Unice" (inclusiv virtuale), care sa gestioneze activitatile de la infiintare (inclusiv recrutarea primului angajat) si pana la dizolvarea firmelor.

In cazul in care firmele ar fi nevoite sa faca disponibilizari in acest an acestea ar putea fi scutite de la plata contributiilor catre bugetul de stat si al asigurarilor sociale in cazul somajului tehnic (dar nu mai mult de trei luni).

Ministerul IMM-urilor mai solicita reprezentantilor Ministerului Finantelor modificarea Codului fiscal in sensul eliminarii obligativitatii de plata TVA la export, in concordanta cu practicile comunitare, sau acceptarii instrumentelor bancare specifice pentru plata TVA la export (garantii bancare, scrisori de bonitate sau garantie).

Totodata, pachetul de masuri anticriza prevede si generalizarea deciziei de neimpozitare a profitului reinvestit si a dividendelor reinvestite.

NewsIn