Deficitul fiscal, deprecierea activelor si somajul - riscurile majore ale economiei mondiale in 2009

Data publicarii: 20-01-2009 | International

Deteriorarea deficitelor fiscale, scaderea valorii activelor la nivel global, posibila temperare a cresterii economice a Chinei si accentuarea somajului sunt riscurile cu care se vor confrunta in 2009 economiile lumii, ca urmare a crizei mondiale, se arata in raportul transmis marti de Marsh.

"In 2009, pietele raman volatile, lichiditatea se mentine scazuta, somajul este in crestere, iar increderea in consum si mediul de afaceri a coborat la cele mai mici niveluri", se arata in raportul privind riscurile economice la nivel mondial in acest an, realizat de World Economic Forum si compania de brokeraj  in asigurari si consultanta de risc Marsh.

Raportul evidentiaza ca efectele crizei financiare se reflecta in toate sectoarele economice, iar actiunile de contracarare a crizei pot antrena efecte pe termen lung asupra sectorului financiar, ce pot viza si suprareglementarea si lipsa de resurse pentru preintampinarea altor riscuri, cum ar fi cele legate de lipsa de investitii in infrastructura.

"Deprecierea activelor la nivel international, conditiile mai severe de creditare, cererea slaba si cresterea somajului ar putea determina formarea unei spirale deflationiste", se arata in raport.

O posibila temperare a cresterii economice a Chinei, la 6% sau mai jos de acest nivel, ar putea avea un impact puternic asupra economiei mondiale si asa slabite, concretizat in deprecierea dolarului, cresterea preturilor la energie si alimente, riscuri legate de sanatate, ca urmare a agravarii situatiei economice a populatiei.

Potrivit raportului, in 2009 devin mai acute si riscurile legate de bolile cronice, de nanotehnologii, de politicile economice orientate spre interior luate de unele tari emergente, dar apar si riscuri noi ce tin de costurile de reglementare, de fraude sau pierderi de date, inundatii, poluarea aerului si diminuarea biodiversitatii.

World Economic Forum atentioneaza ca este nevoie de o guvernare globala asupra unor probleme precum stabilitatea financiara, comertul, schimbarile climatice, apa si securitatea.

De asemenea, raportul arata, totodata, ca este important ca regulamentele financiare care apar in prezent sa pastreze echilibrul intre a rezolva problemele actuale si a nu impiedica inovatia in viitor, in domenii precum schimbarile climatice, resursele limitate si infrastructura.

Marsh, parte a grupului Marsh & McLennan Companies (MMC), are 26.000 de angajati si ofera servicii de consultanta clientilor din peste 100 de tari. Din grupul MMC mai fac parte compania de consultanta financiara in domeniul resurselor umane - Mercer, firma specializata pe risc si reasigurare - Guy Carpenter, firma de consultanta in management - Oliver Wyman - si compania de consultanta de risc - Kroll.

NewsIn