ANIS: Va urma o echilibrare a cererii si ofertei pe piata de munca din domeniul IT

Data publicarii: 20-01-2009 | HR/Cariere

Cererea si oferta de pe piata de munca din industria tehnologiei informatiei va cunoaste o echilibrare in perioada urmatoare, urmata de o temperare a cresterilor salariale in spirala, a declarat directorul executiv al ANIS, Valerica Dragomir.

Potrivit estimarilor Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si in urma discutiilor cu companiile membre, criza financiara internationala va avea un impact asupra companiilor romanesti, insa acesta se va manifesta mai degraba ca o incetinire a ritmului de crestere sustinut pe care sectorul l-a avut in ultimii ani, a declarat directorul executiv al ANIS, Valerica Dragomir. Reprezentantul asociatiei considera ca vor avea de suferit companiile care sunt dependente de un singur client sau cele care s-au focalizat pe un produs/ o tehnologie.

"Din discutiile cu membrii nostri a rezultat ca firmele care au proiecte de outsourcing sunt putin sau deloc afectate de criza, ba chiar unele dintre ele inregistreaza cresteri ale proiectelor aflate in derulare sau chiar cresterea numarului de proiecte. Acest lucru este motivat de presiunea pusa asupra companiilor client de a-si reduce costurile, care se traduce in externalizarea proiectelor si/sau achizitionarea de aplicatii care sa automatizeze unele dintre procese", a spus Valeria Dragomir.

Referitor la dinamica de crestere a salariilor din industria  IT din anii precedenti, Valerica Dragomir spune ca aceasta a fost strans legata de cererea mare de specialisti, mai mare decat oferta, situatie care a generat competitia intre companii pentru atragerea oamenilor. In conditiile in care in unele companii proiectele au inceput sa se restranga sau altele sa se inchida, presiunea asupra pietei de munca va scadea considerabil, ceea ce va duce la o echilibrare a cererii si ofertei si, implicit, la o temperare a cresterilor salariale in spirala.

Conform semnalelor din partea companiilor, calitatea invatamantului romanesc a scazut in ultimii ani. Pe de o parte, acest lucru se intampla din cauza ca studentii nu isi continua/ finalizeaza studiile in mod corespunzator, fiind tentati sa se angajeze uneori chiar din primii ani de facultate. Evolutia in aceasta directie a fost incurajata si de cererea mare de oameni pe piata muncii, ceea ce a "impins" cumva companiile sa se adapteze la oferta. Pe de alta parte, desi in general este recunoscut si acceptat faptul ca pe parcursul studiilor universitare studentii trebuie sa-si fundamenteze cunostintele de specialitate, urmand sa capete specializarea in programele de studii avansate sau odata cu lucrul in companii, firmele se plang adesea ca absolventii nu au internalizat cunostintele fundamentale sau nu sunt adaptati la cerintele pietei muncii, din punctul de vedere al organizarii, al calitatii muncii si al muncii in echipa.

"Companiile isi recunosc parte din responsabilitate in aceasta directie, asa ca aflam adesea de proiecte sustinute de companii in colaborare cu universitatile, proiecte care isi propun sa pregateasca studentii pentru lucrul in companii. La randul nostru, incercam la nivelul asociatiei sa coagulam aceste proiecte si eforturile companiilor si ale universitatilor in directia unei bune adaptari a absolventilor la cerintele pietei muncii", a precizat directorul executiv al ANIS.

Aproximativ 55.000-60.000 de persoane sunt angajate, in prezent, in industria IT, in aceasta cifra nefiind inclusi insa angajatii din departamentele IT ale companiilor din alte domenii economice. Valerica Dragomir crede ca piata IT romaneasca are foarte mult loc de crestere, atat in domeniul privat, cat si in cel public, chiar daca in acest moment cererea nu este foarte cristalizata, fiind mai degraba in stadiul de "nevoie". Probabil ca, pe termen scurt, sub influenta crizei financiare, cel putin in mediul privat, cererea nu va fi foarte mare, intrucat clientii se vor concentra pe reducerea masiva a costurilor.

Directorul executiv este de parere ca, in perioada imediat urmatoare, nu se vor lua decizii majore de relocare nici catre Romania, nici din Romania in alte tari. "Cred ca mai degraba companiile vor fi intr-un status-quo din acest punct de vedere, manifestand prudenta in operatiuni. Probabil ca acest gen de decizii vor fi luate in considerare in a doua parte a anului, cand companiile vor avea o imagine mai clara asupra impactului crizei atat asupra business-ului propriu, cat si asupra clientilor."

In ceea ce priveste volumul investitiilor straine directe, directorul executiv sustine ca acesta va fi mai mic decat in anii precedenti, insa industria IT este unul dintre domeniile economice care va continua sa-si pastreze atractivitatea. Companiile sau investitorii cu o oarecare lejeritate financiara vor avea probabil la dispozitie mai multe oportunitati de achizitii sau de fuziuni pe piata romaneasca.

NewsIn