Problemele din piata auto vor limita cresterea pietei asigurarilor generale la cel mult 15% in 2009

Data publicarii: 20-01-2009 | Afaceri

Piata de asigurari generale calculata in lei va creste cu cel mult 15%, fiind limitata de problemele cu care se confrunta piata auto, insa tot segmentul auto va ramane principalul motor de crestere a pietei asigurarilor generale, sustin reprezentantii companiilor de asigurari.

"Cred ca va fi o crestere de 10-15% in lei a pietei de asigurari generale in 2009. Probabil ca nivelul pierderilor in ansamblul industriei de asigurari va fi mai mare in 2008 decat in 2007, insa 2009 ar putea fi un an mai bun in ce priveste profitul", a estimat fostul presedinte al Asiban, Dumitru Ceraceanu.

El a adaugat ca pe piata de asigurari generale va creste competitia intre jucatori, astfel incat vor fi create produse noi, ceea ce reprezinta o provocare pentru manageri.

"In acest an, companiile de asigurari vor pune accent pe vanzari si marketing. Totodata, asiguratorii vor face eforturi ca sa reduca chetuielile si se va pune accent pe vanzarile prin brokeri. Se va miza pe o colaborare mai stransa cu brokerii. Vor aparea tensiuni intre managementul de top si middle management, ca efecte firesti ale crizei", a mai spus Ceraceanu.

El mai spus ca, in aceste conditii, companiile vor face pentru prima data strategii de afaceri pe termen scurt, de mai putin de un an.

O crestere de 10-15% in lei estimeaza si directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea. "Criza pe piata de asigurari din Romania nu a inceput acum. Piata pierde de doi ani, iar pierderile sunt acoperite din profiturile anterioare si din injectiile de capital", a atras atentia Mustatea.

Directorul general al BCR Asigurari, Mihail Tecau, estimeaza o crestere de 15% in acest an pe piata de asigurari generale. "Consider ca piata de asigurari din Romania nu a fost intr-un mediu prea prietenos in ultimii ani", a spus Tecau.

El considera ca motorul de crestere a pietei de asigurari generale va ramane sectorul auto, care probabil va inregistra o scadere pe fondul reducerii vanzarilor pe piata de leasing, care a stimulat cel mai mult asigurarile generale.

Tecau a mai spus ca in acest an "batalia va fi in continuare pe clientii noi", iar in ce priveste segmentul de asigurari auto ca nivel al afacerilor, considera ca "ne-am putea intoarce la anul 2006".

Seful BCR Asigurari a adaugat ca scaderea vanzarilor auto va avea impact si asupra pietei asigurarilor auto.

"Majorarea primelor de asigurare ne va scoate din cursa si nu va reprezenta cea mai buna strategie pentru asiguratori", a spus Tecau referindu-se la strategiile asiguratorilor de sustinere a afacerilor in 2009.

El a mentionat ca tarifele practicate trebuie sa fie la un nivel mediu pentru a da posibilitatea continuitatii. Tecau a adaugat ca majoritatea asiguratorilor vor lua in calcul reducerea cheltuielilor de suport si de daune.

Directorul general adjunct al EuroIns, Andrei Gluvacov estimeaza o crestere a pietei de asigurari generale sub 10%.

Un avans de 10% este estimat si de director general la Asirom - Boris Schneider, care considera ca asiguratorii vor pune accent in 2009 pe profitabilitate.

"Oportunitatea este acum retail-ul, iar segmentul de asigurari auto va fi in continuare principalul motor de crestere", a spus Gluvacov.

Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania estimeaza o stagnare a pietei in 2009.

In 2007, asigurarile generale au generat prime brute subscrise de 5,73 miliarde lei, in crestere nominala cu 24,84% fata de 2006.

NewsIn