Barack Obama a depus juramantul si este noul presedinte al Statelor Unite

Data publicarii: 20-01-2009 | International

Barack Obama a depus marti juramantul pe Biblie si a devenit al 44-lea presedinte al Statelor Unite, succedandu-i la Casa Alba lui George W.Bush.

Barack Obama, in varsta de 47 de ani, este primul presedinte de culoare al Statelor Unite. El a jurat pe aceeasi Biblie folosita si de modelul sau, Abraham Lincoln, cel care a abolit sclavia, pentru a depune juramantul. Obama a depus juramantul mai tarziu cu cinci minute decat ora prevazuta 12.00 (19.00, ora Romaniei), dar Constitutia prevede ca mandatul lui incepe la pranz, ora locala, chiar si fara sa fi depus juramantul.

Barack Obama, noul presedinte al S.U.A.
Sursa: CNN.com

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa indeplinesc cu fidelitate functia de presedinte al Statelor Unite si, in masura mijloacelor mele, sa pazesc, sa protejez si sa apar Constitutia Statelor Unite", a spus Obama.


Juramantul depus de presedintele S.U.A., Barack Obama

Barack Obama si-a incheiat juramantul cu expresia "Fie ca Dumnezeu sa ma ajute", care nu este prevazuta in Constitutie. Ea a fost folosita prima data de George Washington, la inceperea primului mandat, si, desi el nu a mai folosit aceasta fraza si pentru al doilea mandat, aproape toti succcesorii sai au preluat-o.


Investitura presedintilor americani, traditia respectata de toti sefii de stat de la George Washington pana in prezent, a avut loc in aer liber, in pofida frigului din luna ianuarie din capitala federala americana.

Presedintii depun juramantul pe terasa din vestul cladirii Capitoliului incepand cu 1981. Ronald Reagan a fost cel care a cerut ca ceremonia sa aiba loc acolo si nu in partea de est a Capitoliului, asa cum era traditia stabilita de presedintele Andrew Jackson, in 1829. Reagan a vrut sa depuna juramantul cu fata spre California, stat al carui guvernator a fost inainte de a fi presedinte. Urmatorii presedinti, George H.W.Bush, Bill Clinton si George W. Bush i-au urmat exemplu, nu pentru a aduce un omagiu Californiei, ci pentru ca in aceasta parte se afla esplanada care poate primi multimi uriase.

NewsIn