SocGen si alte banci din Franta vor primi a doua transa a ajutorului acordat de stat

Data publicarii: 21-01-2009 | International

SocGen, BNP Paribas, Credit Agricole, Banques Populaires, Caisses d'Epargne si Credit Mutuel vor imparti un ajutor de stat de 10,5 miliarde euro, banii reprezentand a doua transa din planul de salvare a sectorului bancar, a spus miercuri pentru RTL ministrul francez al economiei, scrie Les Echos.

O prima transa, tot de 10,5 miliarde euro, a fost acordata in decembrie. Noile fonduri vor fi acordate bancilor pana in martie, a spus ministrul economiei, Christine Lagarde.

Anuntul privind ajutorul de stat vine in contextul in care premierul francez François Fillon anunta luni ca guvernul francez analizeaza acordarea unui ajutor de 5-6 miliarde euro constructorilor de autoturisme, grav afectati de criza financiara.

De asemenea, Lagarde a declarat saptamana trecuta ca guvernul va anunta probabil o serie de masuri pentru majorarea capitalului fabricantilor auto si pentru imbunatatirea finantarii pentru cumpararea de masini.
 
Guvernul belgian discuta intocmirea unui al doilea pachet de sprijin pentru sistemul bancar
 
Guvernul belgian a inceput miercuri o serie de discutii ce ar putea duce la adoptarea unui nou plan in valoare de miliarde de euro, destinat salvarii sistemului bancar, dupa deprecierile masive ale actiunilor, relateaza Reuters.

Un purtator de cuvant al premierului Herman Van Rompuy a confirmat ca principalii membrii ai cabinetului s-au reunit miercuri dimineata in cadrul unei sedinte.

"Unul dintre subiecte este criza bancara", a spus acesta. Ministrul de finante Didier Reynders a declarat marti pentru agentia Belga ca le va prezenta colegilor planuri posibile pentru o a doua interventie a statului.

"Am platit deja 20 miliarde euro in prima interventie. Nu stiu la cat se va ridica a doua interventie. Marea Britanie tocmai a pus la dispozitia sectorului bancar 100 miliarde", a mai spus Reynders.

Publicatiile economice De Tijd si L'Echo au anuntat ca Belgia ar putea lua in calcul crearea unei "banci neperformante" care sa detina activele toxice ale grupurilor financiare.

Dupa nationalizarea Fortis de catre Belgia si Olanda in octombrie si dupa restructurarea Dexia anuntata in noiembrie, presiunile din piata s-au intensificat asupra grupului KBC, ce parea initial imun la criza financiara.

Actiunile KBC s-au depreciat miercuri cu 17,9%, la un minimum istoric de 8,00 euro/actiune, in contextul in care indicele bursier DJ Stoxx European a scazut cu 4,2%. Pierderile inregistrate de titlurile KBC de martea trecuta se ridica astfel la aproape 60%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: