Popa (BNR): Nivelul RMO va depinde de reorientarea bancilor spre surse interne de finantare

Data publicarii: 21-01-2009 | Finante-Banci

Nivelul rezervelor minime obligatorii in viitor este strans legat de comutarea de pe finantarea externa a bancilor spre surse interne, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.

El a mentionat ca este important sa fie luat in calcul ca rezervele minime obligatorii sunt o parte a politicii monetare si, prin urmare, sunt influentate de alte componente ale acesteia.

In perioada urmatoare, este prioritara recorelarea dobanzilor din piata interbancara cu dobanda de politica monetara, aratat viceguvernatorul BNR. "Exista un anumit clivaj, care se manifesta deja de ceva timp si care trebuie indepartat", a spus Popa.

Referitor la creditele neperformante din portofoliul bancilor din Romania, oficialul BNR a spus ca se asteapta ca ponderea lor sa creasca, in conditiile incetinirii creditarii.

"Rata creditelor neperformante a avansat pana la 1,4% in noiembrie, nivel confortabil pentru bancile din Romania, dar ne asteptam sa creasca in continuare, in conditiile incetinirii creditarii", a explicat Cristian Popa.

Ultimele statistici ale BNR arata ca ponderea restantelor in volumul total al creditelor a ajuns la 1,42% la finalul celei de-a unsprezecea luni din 2008, fata de 0,77% in noiembrie 2007. Restantele la credite insumau 2,8 miliarde lei (739,5 milioane euro) la finalul lui noiembrie 2008, in crestere cu 155% fata de aceeasi luna din 2007.

"Riscurile pentru Romania in privinta calitatii portofoliilor sunt mult mai scazute decat in Austria, mai ales daca luam in calcul ca ponderea creditului in produsul intern brut al Romaniei este comparativ redusa, de aproximativ 40%", a mai spus viceguvernatorul BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: