Sectorul 6 a inregistrat o scadere a pretului locuintelor vechi de 32% fiind cel mai afectat in 2008

Data publicarii: 21-01-2009 | Imobiliare

Sectorul 6 al Capitalei a inregistrat pe parcursul anului trecut o scadere a pretului locuintelor vechi de 32%, adica peste 500 de euro/mp, fiind cel mai afectat de criza de pe piata imobiliara in 2008, arata cel mai recent raport al companiei Colliers asupra pietei imobiliare.

Potrivit companiei de consultanta imobiliara, pentru BREI-Vechi (indicele apartamentelor vechi) evolutia fiecarui sector in parte a fost in concordanta cu evolutia indicelui general. Astfel, cel mai afectat sector in 2008 a fost sectorul 6 cu o scadere de 32%, adica peste 500 de euro/mp, de la 1.680 euro/mp in ianuarie la 1.135 euro/mp in decembrie.

"Fiind un sector format aproape exclusiv din cartire rezidentiale destinate clasei de mijloc si neavand o zona de lux, sectorul 6 este cel mai expus, adresandu-se doar unei categorii de cumparatori, clasei medii, cea mai afectata de criza financiara. In plus, sectorul 6 este dominat de doua cartiere: Militari si Drumul Taberei, ambele avand constant o oferta foarte mare de unitati care s-a vazut nevoita sa concureze pentru un numar din ce in ce mai mic de cumparatori", sustin consultantii imobiliari ai Colliers.

De partea celalalta, preponderent format din zone de lux, sectorul 1 s-a depreciat cel mai putin in anul precedent la finalul caruia a pierdut doar 19% din valoarea lunii ianuarie. Astfel, acesta ramane cel mai scump sector, cu o valoare medie de 1.855 euro/mp, dupa ce in ianuarie inregistra 1.875 euro/mp. Restul sectoarelor s-au depreciat cu aproape aceeasi marja, in jurul valorii de 25%, in decembrie 2008 fata de luna ianuarie a aceluiasi an.

Reprezentantii Colliers mai spun ca evolutia celor doua componente ale pietei rezidentiale nu a fost uniforma pe parcursul anului trecut. Astfel, desi pe final de 2008 cele doua piete s-au sincronizat, au existat perioade in care BREI-Vechi si BREI-Nou (indicele apartamentelor noi) s-au comportat total diferit.

Datele statistice ale Colliers arata ca la inceputul anului 2007, BREI-V era mult sub valoarea BREI-N, insa de-a lungul anului a avut o crestere spectaculoasa de 29%, ajungand in ianuarie 2008 la o valoare de 1.875 Euro/mp, depasind astfel BREI-N cu 140 de unitati.

"In ciuda unei scaderi bruste in luna februarie, intreg primul trimestru al anului precedent, BREI-V a ramas peste valoarea BREI-N, aceasta situatie schimbandu-se insa incepand cu luna aprilie cand valoarea BREI-V a scazut din nou sub cea a indicelui apartamentelor noi. In restul anului 2008, BREI-V a avut o traiectorie descendenta intrerupta de o scurta perioada de stagnare, pe parcursul verii", mai spun cei de la Colliers.

Totodata, datele companiei arata ca BREI-N nu s-a comportat la fel de omogen, impartind anul in 2 perioade: una de crestere, in primele 5 luni si una de stagnare totala in urmatoarele 6 luni. Cu toate acestea, finalul anului aduce prima scadere a BREI-N, desi aceasta s-a manifestat, mai moderat, inca de la inceputul toamnei.

Consultantii Colliers sustin ca diferenta atat de proeminenta intre comportamentele celor doua piete vine in primul rand din diferenta data de creatorii de oferta. "Pe piata apartamentelor noi avem in spatele ofertei dezvoltatorii - companii cu experienta in domeniu din alte tari, beneficiind de acces la resurse financiare si avand o expunere dispersata pe toate componentele pietei de real estate, nu doar pe segmentul rezidential. De cealalata parte, in piata apartamentelor vechi, oferta este creata de proprietari care, in majoritatea cazurilor, sunt persoane fizice, la prima tranzactie de vanzare a unui imobil si/sau cu o nevoie imediata de a vinde apartamentul", adaauga reprezentantii companiei de consultanta.

Daca la inceputul anului precedent, valoarea BREI-V era cu 8% peste BREI-N, sfarsitul anului a fost incheiat de BREI-V cu o valoare cu 22% sub BREI-N. De-a lungul anului, BREI-V s-a depreciat cu 25%, in comparatie cu BREI-N, care a crescut cu 4%. Astfel, daca investeam un milion de euro in BREI-V, acum valoarea investitiei ar fi fost de 750.000 de euro, in timp ce investind in BREI-N valoarea la sfarsitul anului trecut ar fi fost de 1.040.000 euro.

Compania de consultanta imobiliara Colliers International a lansat la sfarsitul lunii mai 2008 primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala si reprezinta un punct de referinta in dezvoltarea profesionista a pietei imobiliare din Romania.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani. Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 birouri in 51 de tari, pe sase continente si 9.300 angajati. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. In Romania, Colliers International este unul din liderii de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: