Bancile se vad obligate sa reduca din pretentii pentru a nu pierde clientii

Data publicarii: 22-01-2009 | Finante-Banci

Speriate ca, pe viitor, nu vor mai putea incasa ratele din cauza dificultatilor financiare cu care se confrunta clientii, pe fondul crizei, bancile fac deja concesii. Astfel, institutiile financiare se vad puse in situatia de a accepta amanarea, pe perioade scurte sau reesalonarea datoriilor clientilor care isi pierd locul de munca. Aceste facilitati erau de neconceput in urma cu o jumatate de an, fara plata unor comisioane uriase.

Reprezentantii Bancii Comerciale Romane au anuntat, ieri, ca institutia ar putea accepta amanarea, pe termen scurt, a platilor ratelor aferente creditelor acordate persoanelor care isi pierd locul de munca, a declarat, miercuri, directorul executiv al directiei dezvoltare afaceri si produse retail din cadrul BCR, Sorin Mititelu. "Pentru cei care isi pierd locul de munca, am putea amana pentru o perioada foarte scurta obligatiile pe care le au acestia fata de banca. Orice decizie in acest sens se va lua punctual, la nivel individual", a spus Mititelu.

Astfel, pentru clientii care au obligatiile platite la zi, banca poate prelungi scadentele la imprumuturile in derulare, cu scopul de a micsora rata lunara de achitat. Reprezentantul BCR a recunoscut ca in ultimele luni s-a observat o crestere a restantelor. Aceasta a fost cauzata de majorarea ratelor la creditele unde a expirat perioada promotionala de dobanda fixa, dar si de cresterea costurilor de finantare in euro si lei, care au majorat dobanda la imprumturi.

Si OTP Bank a anuntat ca va implementa un sistem de protejare a clientilor, dezvoltand un plan pentru a rescadenta creditele pentru cei care au probleme la rambursare, insa acestia vor trebui sa prezinte dovezi in acest sens. "Pentru clientii care au capacitatea mai mica de a-si plati ratele, le vom oferi posibilitatea de a plati o suma fixa pentru o perioada de timp de pana la doi-trei ani, iar dupa aceea, cand situatia revine la normal, vom negocia impreuna parametrii imprumutului in continuare", a spus directorul executiv al diviziei de retail din cadrul OTP Bank, Gabor Ljubicic, citat de Mediafax.

Bancpost a informat inca din decembrie ca nu va mai percepe nici un comision pentru rambursarea anticipata partiala sau totala a creditelor de consum, a creditelor ipotecare si a imprumuturilor acordate companiilor mici si persoanelor fizice autorizate, efectuate pana la 31 martie 2009. De asemenea, nu vor mai plati comision cei care doresc sa isi modifice data scadentei creditelor de consum sau ipotecare. Mai mult, banca ofera clientilor solutii pentru reducerea ratelor lunare prin rescadentarea si/sau modificarea monedei creditelor existente.

Si la BRD clientii care se confrunta cu dificultati financiare pot beneficia de o reesalonare a datoriei, printr-un alt credit in valuta dorita de client. In plus, cei care au acumulat restante la creditele in euro, din cauza deprecierii leului, pot beneficia de conversia creditelor de consum din euro in lei.

De asemenea, BCR, UniCredit Tiriac si Piraeus Bank accepta transformarea in lei a creditelor contractate in euro, la un curs valabil in ziua in care se face tranzactia. Pentru aceste facilitati, institutiile percep totusi anumite comisioane, cuprinse intre 0,5% si 1%. In plus, prin cresterea perioadei de rambursare, bancile au de castigat, intrucat se prelungeste si perioada in care percep comisioane si dobanzi.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: