Economia chineza a crescut cu 6,8% in al patrulea trimestru din 2008

Data publicarii: 22-01-2009 | International

Economia chineza a crescut in al patrulea trimestru din 2008 in cel mai lent ritm din ultimii sapte ani, in contextul in care criza economica globala a afectat exporturile, guvernul fiind presat sa coboare dobanda cheie si sa mareasca cheltuilelile, scrie Bloomberg.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 6,8% in al patrulea trimestru din 2008, fata de aceeasi perioada a anului trecut si dupa o urcare cu 9% in trimestrul precedent, arata datele statistice. Cresterea este in linie cu estimarile analistilor chestionati de Bloomberg News.

Premierul Wen Jiabao a spus recent ca guvernul trebuie sa ia masuri in aceasta perioada pentru a combate incetinirea cresterii economice, precum si pentru mentinerea stabilitatii sociale.

Banca centrala ar putea cobori dobanda cheie la 4,5% pana la jumatatea anului, conform analistilor. Productia industriala anuala a crescut cu 5,7% in decembrie 2008, iar inflatia s-a temperat la 1,2%, au mai aratat datele statistice.

In 14 ianuarie, China a revizuit in urcare datele privind cresterea economica din 2007, relevand un avans al produsului intern brut (PIB) la 13%, fata de 11,9%, depasind astfel PIB-ul Germaniei, in procesul de a deveni a treia economie majora din lume.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: