Salariile la angajare au scazut cu 20%, fata de toamna lui 2008

Data publicarii: 22-01-2009 | HR/Cariere

Oferta salariala a companiilor a scazut fata de luna august a anului trecut cu 17-20%, potrivit lui Marian Manolache, managing partner pentru compania de consultanta in resurse umane Skill Team care elaboreaza studiul salarial 4power. "Pachetul de compensatie oferit unui middle manager este cu 20% mai mic decat ceea ce putea obtine anul trecut. In loc sa primeasca o masina de 18.000 de euro, primeste una de 10.000", spune Manolache.

Potrivit acestuia, daca anul trecut un specialist IT putea fi angajat cu un salariu de aproximativ 800 de euro, in prezent, companiile angajeaza specialisti IT pentru 600 de euro. De asemenea, valoarea unui recrutor a scazut de la 600-800 de euro la 500 de euro, iar a unui director de marketing de la 1.500-3.000 de euro, la 1.200 de euro. Uneori, insa eficienta angajatilor poate face diferenta. "Pentru un specialist in vanzari angajat acum, de exemplu, partea fixa a salariului este mai mica decat anul trecut, dar comisionul sau este reprezentat de un procent mai mare din vanzari. Astfel, un om eficient poate castiga acum mai mult decat anul trecut", spune Manolache.

Companiile se orienteaza catre plata in functie de performanta, ca modalitate de reducere a costurilor. "Vom revedea compensatiile, avand in vedere diferentierea mai pronuntata a performerilor de top de ceilalti angajati, cu ocazia reviziei salariale din acest an, vom redimensiona bugetul unor beneficii - in special a evenimentelor sociale", spune Gabriel Matauan, director de resurse umane pentru Lafarge Romania.

Persoanele cu salarii mari sunt, de multe ori, in mod incorect, primele disponibilizate, potrivit reprezentantului SkillTeam, firmele riscand sa renunte astfel la oamenii-cheie din companie. "Cei care isi doresc sa isi schimbe locul de munca, in prezent, sunt mai buni profesionisti decat in trecut. In august anul trecut, oamenii schimbau compania pentru o crestere salariala. Acum, schimbarea se face pentru mai multa securitate", afirma Manolache. Acesta mentioneaza ca fluctuatia de personal s-a redus de la peste 50%, in unele companii, la mai putin de 12%. "In prezent, specialistii ne refuza salarii duble fata de ce li se ofera la actualul loc de munca, tocmai pentru a avea stabilitatea asigurata", arata reprezentantul Ski-llTeam. Potrivit acestuia, multe companii au optat pentru externalizarea proceselor de recrutare, cu scopul de a reduce costurile. O alta modalitate de a reduce costurile este si formarea de traineri interni care sa poata derula programe de pregatire.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: