Fiat a afisat o scadere cu 71% a profitului din al patrulea trimestru

Data publicarii: 23-01-2009 | Auto

Producatorul auto Fiat a raportat o scadere a profitului cu 71% in al patrulea trimestru din 2008, in contextul in care criza financiara a afectat cererea pe piata de profil, informeaza Bloomberg.

Cel mai mare producator auto din Italia a anuntat ca nu va plati dividende persoanelor care detin actiuni ordinare. Profitul net a scazut la 163 milioane euro (212 milioane dolari), fata de 570 milioane euro, in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei. Analistii chestionati de Bloomberg estimasera un profit de 157 milioane euro.

Per total, profitul a scazut cu 17%, la 1,6 miliarde euro in 2008, sub obiectivele companiei, ce aratau un profit intre 2,4 si 2,6 miliarde euro.

Fiat si Chrysler au semnat marti un acord preliminar pentru o alianta strategica in cadrul careia Fiat va prelua 35% din actiunile Chrysler, in schimbul accesului la tehnologia sa.

Chrysler a anuntat ca afacerea, ce nu implica investitii in numerar, este o componenta cheie a planurilor de asigurare a viitorului companiei si ca ii va oferi acces la tehnologia Fiat, ce permite fabricarea unor autoturisme cu un consum mai redus de carburant.

Acordul dintre Fiat si Chrysler ii va oferi fabricantului italian marimea necesara pentru a supravietui, in timp ce gama de autoturisme Chrysler se va putea extinde pentru a include modele mai mici, mai putin poluante.

NewsIn