BNR: Bancile nu mai sunt obligate sa aplice testul de stres pentru creditele garantate imobiliar

Data publicarii: 23-01-2009 | Finante-Banci

BNR a eliminat din calculul gradului maxim de indatorare a populatiei, in cazul creditelor ipotecare, testul de stres care presupunea aplicarea riscului valutar, de dobanda si a eventualelor modificari de comisioane si cheltuieli admministrative, arata regulamentul publicat in Monitorul Oficial.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, joia trecuta, modificarea regulamentului de creditare a populatiei, in sensul relaxarii conditiilor aplicate de banci in cazul imprumuturilor "garantate cu ipoteci asupra proprietatilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane".

Modificarea permite stabilirea "nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferentiat pe categoriile de clientela, pe destinatia creditului (de exemplu, credit de consum, credit ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare sau, dupa caz, de indexare, de tipul dobanzii, respectiv fixa sau variabila, de termenul de acordare a creditului si de comportamentul clientului in legatura cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garantiei)", se arata in documentul publicat, joi, in Monitorul Oficial.

Pe de alta parte, restrictiile impuse in vara anului trecut, prin aplicarea testelor de stres, se pastreaza in cazul creditelor de consum.

Prin regulamentul modificat, bancile trebuie sa stabileasca din nou un nivel minim al avansului pentru credite, respectiv "limita maxima admisa pentru valoarea finantarii in raport cu valoarea imobilului ipotecat".

Noile  norme "intra in vigoare din data transmiterii la BNR, directia supraveghere, in vederea validarii", se mai arata in actul BNR.

Unii dintre reprezentantii bancilor au pus franarea creditarii incepand cu octombrie pe seama noului regulament de creditare a populatiei, in timp ce reprezentantii bancii centrale sustin ca problema este, de fapt, lipsa surselor de finantare pentru multe dintre institutiile de credit romanesti.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, declara, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, ca, in mod contrar declaratiilor unora dintre bancheri, incetinirea creditarii nu este provocata de scaderea gradului de indatorare, impusa prin noul regulament de creditare, ci de lipsa resurselor.

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii noiembrie 2008, 195,131 miliarde lei, fata de 193,06 miliarde lei in 31 octombrie a anului trecut.

La valoarea echivalata in lei, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in noiembrie cu 1,1%, insa la valori exprimate in euro, creditul neguvernamental a scazut cu peste 1 miliard euro, de la 52,7 miliarde euro in octombrie la 51,6 miliarde euro in noiembrie.

NewsIn