Cinci locuri pe care ar trebui sa le vizitati inainte sa fie inchise sau sa dispara

Data publicarii: 23-01-2009 | Lifestyle

Pamantul este intr-o continua transformare insa, in ultimele zeci de ani, procesul de schimbare sau, in multe cazuri, de alterare a unor locuri cu traditie milenara, este amplificat fie de indiferenta umana prin exploatarea neglijenta a acestora, fie de factori de mediu. Revista Frommers a intocmit o lista cu atractiile turistice care ar putea fi inchise in curand publicului sau care, mai grav, ar putea sa dispara de pe fata pamantului. Iata, mai jos, cateva dintre acestea.

1. Taj Mahal. Este faimosul monument din India, templu ce aminteste lumii bogata civilizatie a unei tari care a fost treptat inghitita de industrializare. A fost construit de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii, Mumtaz Mahal, care a a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil. Aici vin anual peste patru milioane de turisti care, impreuna cu poluarea crescuta a aerului, altereaza treptat edificiul. Autoritatile indiene au pus in discutie, de curand, perspectiva inchiderii locului.

2. Piramidele din Giza. Dintre cele sapte minuni ale lumii antice doar una este inca prezenta: Marea Piramida a lui Cheops. Piramidele construite la Giza de regii din A Patra Dinastie egipteana, desi nu mai sunt foarte frumos decorate, inca mai domina linia orizontului langa Cairo. Marea Piramida a lui Cheops este cea mai mare constructie ridicata vreodata de om - cu exceptia Zidului Chinezesc. Are inaltimea de 146,6 m, aproximativ cat un zgarie-nori cu 50 de etaje.

Pe suprafata sa ar incapea impreuna cele cinci mari biserici din lume: San Pietro din Roma, St Paul's Cathedral, Westminster Abbey din Londra, domurile din Florenta si Milano. Din masa de piatra folosita la constructia Marii Piramide ar fi putut fi construite toate bisericile ridicate in Germania in ultima mie de ani. Piramida cantareste 6 400 000 de tone.

Astazi, milioanele de tursiti, poluarea din Cairo si avioanele ce trec pe deasupra, au dus la o degradare accelerata, oficialii egipteni gandindu-se serios la masuri de conservare a piramidelor, solutia extrema fiind blocarea completa a accesului.

3. Gugong sau Orasul Interzis. Centrul cultural si administrativ al fostului imperiu chinez ii fascineaza si acum pe turisti. Cei mai impresionati raman chinezii, pentru care "orasul din oras" era centrul lumii. Gugong are forma unui patrat cu suprafata de 72 de hectare si este inconjurat aproape total de un sant cu apa, ce avea rol protector. Orasul este imprejmuit de un zid larg, ce ajunge pe alocuri la o inaltime de 10,4 metri.

Desi ascuns odata, acum mai bine de sapte milioane de vizitatori ii calca anual hotarele. Multe sectiuni sunt deja inchise pentru a permite desfasurarea unor lucrari de renovare.

4. Babilonul, vechiul spatiu numit Mesopotamia, cunoscut originar ca Sumer si mai tarziu ca Sumer si Akkad, se afla intre raurile Tigru si Eufrat, la sud de Bagdadul de astazi. Civilizatia babiloniana, existenta intre sec 18 i.Hr. si 6 i.Hr., a fost ca cea sumeriana care a precedat-o, caracteristic urbana, desi se baza pe agricultura. Regatul era alcatuit din aprox 12 orase inconjurate de sate. Conducatorul politic al statului era regele, care avea si atributii executive, cat si judiciare si legislative. Acesta era ajutat de guvernatori si administratori. Orasele erau conduse de un consiliu al batranilor si un functionar numit de rege.

Razboaiele repetate din Irak au pus in pericol orasul, in conditiile in care tara, de cativa ani, este aproape neguvernabila. In 2003, vehicule militare americane au trecut pe vechile pavaje si pe langa ruinele antice.

5. Palatul Versailles, fosta resedinta a regilor Frantei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea. Acest palat se inscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franta, nu numai prin frumusete, ci si prin prisma evenimentelor al caror martor a fost. Versailles a devenit resedinta regala permanenta incepand cu anul 1682, cand regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris, pana in 1789, cand familia regala a fost fortata sa se intoarca in capitala, cu exceptia catorva ani din timpul Regentei. Palatul Versailles reprezinta un simbol al sistemului monarhiei absolute adoptat de catre Ludovic al XIV-lea. In 1999, palatul a fost puternic lovit de o furtuna care a afectat o mare parte din acoperis. Interventia rapida a autoritatilor a limitat daunele, insa palatul ar putea fi inchis o perioada pentru executarea unor renovari.

George Trifu