Specialistii BNR cred ca leul va recupera din pierderi, mizand pe efectul de pendul

Data publicarii: 23-01-2009 | Finante-Banci

Nicio zi fara recorduri negative pentru leu! Banca Nationala a anuntat pentru a treia zi consecutiv un curs de referinta care plaseaza moneda nationala la cel mai redus nivel din istorie in raport cu euro: 4,3127. La pranz, leul a pierdut tot avansul castigat in debutul sedintei interbancare, iar cursul a depasit 4,32 lei pentru un euro. De la inceputul anului pana in prezent, moneda nationala a scazut cu peste 8% fata de cea europeana.

Analistii continua sa puna deprecierea istorica a leului pe seama evolutiei inregistrata de valutele din regiune. Unele voci sustin ca numai interventia BNR in piata face ca moneda natinonala sa aiba o depreciere temperata. De la inceputul anului si pana acum, leul a pierdut peste 8,2% in raport cu euro. Specialistii Bancii Centrale cred insa, ca leul va recupera din pierderi, mizand pe efectul de pendul.

"Cu cat s-a dus mai sus cu atat reculul a fost mai puternic. Eu nu stiu cum va merge cursul anul acesta si nimeni nu stie la aceasta ora. Sunt multi indicatori, sunt 12 indicatori care preseaza pe planul acesta intai, unde se confrunta in direct cererea de valuta si oferta de valuta. Acum oferta este restransa, si atata vreme cat oferta este restransa, cursul nu poate sa fie confortabil pentru noi, dar teoria pendulului ramane valabila," a precizat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR.

The Money Channel