Vasile Blaga: Cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar trebuie sa scada cu 20%

Data publicarii: 23-01-2009 | Economie

Ministrii trebuie sa vina cu solutii pentru a diminua cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar cu 20%, iar in ce priveste disponibilizarile din aparatul central, se are in vedere si reducerea cu 20% a posturilor din companiile de stat, a declarat, ministrul Vasile Blaga.

"Trebuie gasite solutii pentru reducerea cheltuielilor de personal, dupa ce acestea au urcat in 2008 cu 38,1%. Tinta noastra este sa reducem cu 20% toate cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar, astfel incat sa avem bani si pentru investitii. Bugetul alocat investitiilor in 2009 trebuie sa ajunga la cel putin 6,5% din produsul intern brut (PIB)", a afirmat ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor, Vasile Blaga.

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a precizat pentru NewsIn ca actualul guvern doreste o diminuare a cheltuielilor salariale din administratie cu 15-20%.

"Liviu Dragnea, Ministrul Administratiei si Internelor, urmeaza sa aiba discutii la nivel local, astfel incat sa poata fi gasite solutii pentru diminuarea cheltuielilor salariale", a precizat Nita.

Surse guvernamentale au explicat ca aceasta reducere a cheltuielilor cu 20% poate fi facuta in doua moduri: prin diminuarea sporurilor si a primelor angajatilor sau prin disponibilizari.

"Cand vor vedea ca bugetele alocate salariilor vor fi mai mici cu 20%, ordonatorii de credite trebuie sa aleaga intre a da oamenii afara sau a reduce din salarii", au explicat sursele citate.

Reducerea cu 20% a cheltuielilor cu personalul implica eliminarea unor sporuri, diminuarea fondurilor de premiere, renuntarea la primele de vacanta, reducerea numarului de ore suplimentare platite de stat, a indemnizatiilor de conducere, a indemnizatiilor de delegare si a alocatiilor pentru transport.

Guvernul a decis, in urma sedintei de joi, sa reduca numarul posturilor din aparatul central cu circa 2.000, iar institutiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agentiile si autoritatile din subordinea Guvernului si ministerelor. Potrivit unor surse guvernamentale, posturile vizate de restructurare sunt doar cele ocupate, decizia nereferindu-se la cele vacante.

Masura are in vedere reducerea cu circa 20% a numarului total de posturi, astfel incat unele ministere ar putea sa reduca posturile cu mai putin de 20%, altele cu mai mult, au explicat reprezentantii executivului.

Presedintele Aliantei Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, Vasile Marica, declara joi, ca daca se va decide reducerea personalului din intregul sistem bugetar cu 20%, functionarii  publici se vor alia cu profesorii si cu cadrele medicale si vor relua protestele pana cand vor da jos noul guvern.

"O reducere a personalului din intregul sistem public ar paraliza, practic, activitatea administratiei locale, intrucat si asa exista un deficit  de forta de munca de aproape 15.000 de persoane. Romania are in acest moment doar un functionar public la 800 de persoane, fata de media Uniunii Europene, unde exista un functionar pentru fiecare 80 de locuitori", preciza Marica.

NewsIn