Asociatia Romana a Bancilor vrea masuri de limitare a dobanzilor platite de banci la depozite

Data publicarii: 23-01-2009 | Finante-Banci

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va discuta cu BNR pentru a gasi o modalitate de limitare a dobanzilor la depozite, a declarat pentru NewsIn presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, in conditiile in care unele banci sunt dispuse sa plateasca dobanzi negociate cu mult peste cele standard.

"Vom discuta problema atat in cadrul ARB, cat si cu BNR, pentru a gasi o formula de limitare a dobanzilor. Nu avem, deocamdata, o solutie agreata, dar am putea stabili o anumita marja", a adaugat Ghetea.

In acelasi timp, ARB doreste clarificarea legislatiei in privinta depozitelor cu dobanda negociata, negarantate de stat, prin impunerea unor restrictii care sa stopeze politicile unor banci de a accepta, in cazul sumelor mari, sa plateasca dobanzi fabuloase clientilor.

"Depozitele persoanelor fizice si juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica, care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit" nu sunt garantate de stat, in cazul falimentului unei banci, potrivit legislatiei in vigoare.

Pe langa aceasta categorie, exista o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar nu garanteaza sumele depuse la banci, printre care "depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati".

Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Niculae Vulpescu, a declarat, ca reprezentantii ARB doresc o reglementare mai stricta pentru stabilirea dobanzilor la depozite.

"Ei au ridicat problema limitarii dobanzilor negociate la depozite, pentru a stopa politicile practicate de unele banci, de a plati dobanzi fabuloase la resursele atrase. ARB doreste o reglementare, cu atat mai mult cu cat, pe acest segment, spre deosebire de cel al creditarii, nu exista linii de stabilite a dobanzilor de catre banci", a spus Vulpescu.

In piata, dobanzile standard platite de banci pentru depozitele la termen au sarit de 15% pe an la lei si de 7% la euro.