Citi: Leul va ramane sub presiune pana ce apar semnale privind o intelegere cu FMI

Data publicarii: 24-01-2009 | Finante-Banci

Leul va continua sa fie volatil pana cand vor aparea semnale clare ca statul roman are in vedere o intelegere cu Fondul Monetar International (FMI), care ar putea avea loc chiar in primul trimestru al acestui an, sustin analistii Citi, intr-un raport publicat vineri.

"Activele romanesti - in special leul - vor continua sa aiba evolutii volatile pana la aparitia unui semnal clar ca exista un program macroeconomic bazat pe o intelegere cu FMI. Desi noul guvern nu a facut inca o cerere formala pentru obtinerea unui ajutor de la FMI, noi ne asteptam sa vedem un astfel de acord in primul trimestru, fapt ce ar putea aduce mai multa stabilitate pentru trimestrul al doilea", sustin analistii Citi in raport.

Ei explica faptul ca leul a pierdut teren in ultima vreme, pe fondul cresterii temerilor legate de vulnerabilitatile macroeconomice si financiare ale Romaniei si considera ca o intelegere cu FMI-ul ar fi cea mai oportuna solutie in aceasta situatie.

"Adancirea deficitului bugetar la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) in 2008 a depasit asteptarile noastre. Pentru 2009, anticipam un declin sever al cresterii economice a Romaniei la circa 2% din PIB in 2009 de la 8% cat prognozam pentru 2008, precum si o crestere a nevoilor de finantara externa, fapt ce ne intareste opinia ca un ajutor de la FMI ar fi cea mai credibila optiune in aceasta conjunctura", se mai arata in raport.

Actualul guvern - care este format dintr-o coalitie de centru-stanga - se confrunta in prezent cu o situatie dificila, pe fondul deteriorarii deficitului fiscal si al nevoii de a veni cu o reforma care sa accelereze procesul de convergenta, mai arata Citi.

Guvernul Boc a anuntat ca si-a stabilit ca tinta un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) pentru acest an, in timp ce Comisia Europeana (CE) a estimat ca deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci la 7,5% din PIB in 2009, precizand insa ca in prognoza sa nu a luat in calcul masurile anuntate de noul Executiv, care nu au fost inca adoptate.

Intr-o analiza publicata miercuri, Citi evidentia ca tinta de 2% din PIB asumata de Guvernul Boc pentru deficitul bugetului general consolidat ar putea fi greu de atins in conditiile in care numai deficitul inregistrat de fondul de pensii ar putea depasi 2% din PIB in acest an.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, declara, insa, saptamana trecuta, ca "ultimul lucru pe care il va face Romania" va fi sa imprumute bani de la Fondul Monetar International, deficitul de cont curent putand fi acoperit prin imprumut european.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: