Boc: Vom achita facturile restante, pentru ca statul sa nu fie un factor de blocaj

Data publicarii: 24-01-2009 | Economie

Guvernul va aloca 20% din cheltuielile bugetare pe 2009 investitiilor in infrastructura, in domenii precum transporturile, mediul si educatia si va plati facturile si subventiile restante ale fostei guvernari, pentru a evita blocarea economiei, a declarat premierul Emil Boc.

"In acest an, 20% din buget va merge catre investitii in infrastructura, in domenii precum transporturile, mediul sau educatia, pentru a sustine componenta economica a bugetului si a avea resursele necesare sa ne achitam datoriile", a mai spus primul ministru.

El a completat ca Executivul va asigura plata facturilor si subventiile restante, pentru a nu permite ca statul sa devina "un factor suplimentar de blocaj economic".

Vinerea trecuta, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca Guvernul va plati esalonat facturile emise la 31 decembrie 2008 si neachitate, in valoare de 7,7 miliarde lei, pentru a nu bloca economia, primele trei transe urmand a fi efectuate la sfarsitul acestei luni, in februarie si martie.

Boc a reiterat ca bugetul pentru acest an se va concentra pe reducerea cheltuielilor, in conditiile in care deficitul public tintit de guvern este de 2% din produsul intern brut (PIB).

In 2008, deficitul bugetar a depasit 5% din PIB, calculat dupa standarde europene, in conditiile in care "veniturile publice s-au plasat la 30,9% din produsul intern brut in 2008, reprezentand o nerealizare de 7 miliarde euro (5,1 procente)", potrivit declaratiilor recente ale lui Pogea

"Avem ca obiectiv sa prognozam, in 2009, cheltuieli de personal si cu materialele la nivelul anului 2007, si nu la nivelul anului 2008, cand vechiul guvern a avut o abordare total gresita. Orice decizie se va baza pe o analiza", a adaugat premierul.

Boc a afirmat ca proiectul de buget pentru acest an nu este inca finalizat, urmand sa fie purtate in continuare discutii, pana la aprobarea acestuia in Guvern, joia viitoare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: