Cartelul bancilor. Plafonarea dobanzilor la depozite ar elimina concurenta de pe piata

Data publicarii: 26-01-2009 | Finante-Banci

Analistii economici critica decizia Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) de a limita dobanzile platite de banci la depozitele mari. Ei sustin ca aceasta masura este neconcurentiala si ar afecta atat consumatorii, cat si sistemul bancar, care, pe fondul lipsei de lichiditati de pe pietele externe, trebuie sa incurajeze economisirea interna. Fata de anii trecuti, cand bancile nu erau prea generoase in ceea ce priveste dobanzile la depozite, incepand din august-septembrie 2008, acestea se intrec in atragerea de fonduri. Randamentele oferite la depozitele la termen in lei depasesc cu mult rata inflatiei, situandu-se in jurul valorii de 15-16%, iar la euro acestea sunt mai mari de 7%.

"Limitarea dobanzilor negociate la depozitele mari nu va fi un lucru benefic pentru economia de piata. Aceasta pentru ca bancile isi vor stabili impreuna nivelul dobanzilor, in regim de cartel, nu in regim de concurenta, asa cum ar fi normal intr-o economie de piata concurentiala. Evident ca acest lucru va fi in dauna consumatorului de servicii bancare", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

La randul sau, directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a afirmat ca o asemenea masura i-ar putea determina pe cei care detin depozite mari sa isi retraga banii din banci. "Institutiile financiare au nevoie de lichiditate si de economisire, iar dobanda mare la depozite este un instrument de a atrage lichiditate. Din acest motiv nu este benefic sa se limiteze dobanzile la depozitele foarte mari, intrucat, in acest caz, optiunea celui care are bani poate fi sa nu mai pastreze banii in banca. Or, in aceste momente trebuie luate masuri care sa stimuleze economisirea, nu sa o blocheze", a spus Liviu Voinea.

In opinia analistului financiar Bogdan Baltazar, pentru scaderea dobanzilor ar trebui cautate alte solutii de reglementare a pietei, cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). "Fiecare banca isi cunoaste nevoia de resurse si ramane suverana in ceea ce priveste stabilirea dobanzii. Nici BNR nu poate sa legifereze limitarea dobanzilor si nici nu cred ca o va face, pentru ca nu ar fi in concordanta cu economia de piata. Banca centrala ar putea interveni prin mecanisme de piata, un exemplu in acest sens fiind eliberarea a inca 5% din RMO, iar rezultatul va fi o scadere a dobanzilor", a spus Bogdan Baltazar.

Asociatia Romana a Bancilor a anuntat, vineri, ca va discuta cu BNR pentru a gasi o modalitate de limitare a dobanzilor la depozite, in conditiile in care unele banci sunt dispuse sa plateasca dobanzi negociate cu mult peste cele standard. "Vom discuta problema atat in cadrul ARB, cat si cu BNR, pentru a gasi o formula de limitare a dobanzilor. Nu avem, deocamdata, o solutie agreata, dar am putea stabili o anumita marja", declarat presedintele Asociatiei, Radu Gratian Ghetea.

Integral in Gardianul