Cat a castigat Banca Transilvania anul trecut: intre 102 si 123 mil. euro

Data publicarii: 26-01-2009 | Finante-Banci

Banca Transilvania, institutia cea mai mare cu capital privat romanesc, ar putea afisa pentru 2008 un profit net intre 377,9 si 452 mil. lei (102,6 si 122,7 mil. euro, calculat la un curs de 3,6827), in crestere cu aproximativ 32% fata de castigul din 2007, in conditiile in care banca a facut provizionari mai mari in ultimul trimestru al anului, spun analistii financiari chestionati de Business Standard. In ceea ce priveste activele bancii, este asteptat faptul ca acestea sa atinga pragul maxim de 4,71 mld. euro (18,8 mld. lei), la finele anului trecut, potrivit acelorasi surse.

Banca, situata in Top 10 in functie de active, a raportat, pentru primele noua luni, un castig de 396,6 mil. lei (109 mil. euro), triplu fata de perioada similara din 2007, plusul de profit venind din vanzarea participatiei detinute la Asiban, de 25%, din care banca a incasat 62 mil. euro. Adrian Danciu, analist Broker Cluj, puncteaza ca marimea profitului net, pe care o vede la 119,5 mil. euro, poate fi influentata de reevaluarea creditelor si a depozitelor in valuta sau de suplimentarea provizioanelor constituite.

Cea mai pesimista cifra este avansata de catre Alexandru Combei, analist la Raiffeisen Capital&Investment, care estimeaza un profit de 377 mil. lei (102,6 mil. euro), in timp ce proiectiile cele mai optimiste au fost furnizate de catre Manuela Ogrinja, din partea societatii de brokeraj EFG Eurobank Securities, care mizeaza pe un castig de 452 mil. lei (122,7 mil. euro). Reprezentantii Bancii Transilvania nu au comentat cifrele analistilor legate de rezultatele obtinute in 2008, datele preliminare urmand sa fie prezentate pe 29 ianuarie, conform acestora.

Daca luam in calcul valorile asteptate de analisti in ceea ce priveste castigul obtinut de banca in 2008, raportate la profitul deja obtinut in primele noua luni ale anului, rezulta ca, in ultimul trimestru, Banca Transilvania a inregistrat, in cel mai bun caz, o crestere modesta de profit, pe fondul constituirii de provizioane.

"Si noi, la fel ca alte banci, am resimtit incetinirea economiei in ultimul trimestru al anului si am adoptat o atitudine mai prudenta. Am facut si provizionari mai mari in al patrulea trimestru", spune Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, care se declara multumit de rezultatele acesteia.

Pentru anul 2009, bancherii adopta o atitudine prudenta, bazata pe taieri de costuri si chiar pe venituri exeptionale din vanzarea companiilor care nu fac parte din core businessul bancar. "Preocuparea majora in 2009 reprezinta pentru noi reducerea de costuri, prudenta maxima si provizionarile. E posibil sa inregistram si venituri exceptionale din vanzarea unor companii la care suntem actionari", explica Horia Ciorcila.

Presedintele bancii a declarat ca intentioneaza sa scoata la vanzare, in acest an, participatiile detinute la companiile care nu fac parte din core businessul bancar, respectiv la Compania de Factoring, la Medicredit Leasing si la inca o companie. Primul deal pe lista institutiei de credit este compania BT Aegon. Dupa parafarea vanzarii BT Asigurari catre Groupama, in 2007, si vanzarea participatiei din compania de asigurari Asiban, tot catre asiguratorul francez, in 2008, pentru anul 2009, banca a decis sa vanda cota de 50% detinuta in capitalul BT Aegon. Aegon urmeaza sa achite bancii 11 mil. euro.

Integral in Business Standard