Emitentii de la BVB se vor conforma din acest an regulilor de guvernanta corporativa

Data publicarii: 26-01-2009 | Bursa

Societatile listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) vor trebui sa se conformeze din acest an, in mod voluntar, prevederilor Codului de Guvernanta Corporativa, dupa ce conducerea Bursei a aprobat recent aceste reguli de conduita.

Mai mult, emitentii vor prevedea in raportul anual un capitol in care vor descrie toate evenimentele relevante legate de guvernanta corporativa inregistrate in anul financiar precedent.

Printre principiile de baza ale Codului se numara cel al tratamentului echitabil al actionarilor. Astfel, acelasi tip si aceeasi clasa de instrumente financiare trebuie sa confere drepturi egale fiecarui posesor, iar orice modificare a drepturilor conferite trebuie suspusa aprobarii detinatorului.

Companiile vor trebuie sa incurajeze participarea actionarilor la adunarile generale, precum si dialogul intre actionari si membrii consiliului de administratie.

In privinta consiliului de administratie, codul de guvernanta corporativa prevede ca acesta sa actioneze in interesul societatii comerciale si sa protejeze interesele generale ale actionarilor.

De asemenea, consiliul de administratie va cuprinde un numar suficient de administratori independenti, adica persoane care nu au sau nu au avut recent, direct sau indirect, nicio relatie de afaceri cu emitentul. Renuntarea la mandat a administratorilor independenti va fi insotita de o declaratie detaliata privind motivele acestei renuntari.

In acelasi timp, din acest an, emitentii de la BVB vor pregati si disemina informatii periodice relevante in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS). Informatiile vor fi prezentate atat in romana, cat si in limba engleza.

NewsIn