S & P: Bancile din Ucraina ar trebui sa fuzioneze, ca sa faca fata crizei

Data publicarii: 26-01-2009 | International

Cele mai multe banci din Ucraina au nevoie de capital suplimentar, ca sa reziste efectelor crizei financiare mondiale, iar metoda optima ar putea fi o consolidare a sectorului bancar, a spus luni un analist de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S & P), citat de Reuters.

Iekaterina Trofimova, analist al agentiei de rating S & P pentru sectorul bancar din fosta Uniune Sovietica, a spus ca bancile ucrainene sunt afectate de criza creditelor, iar banca centrala dispune de mijloace limitate prin care sa le sustina, din cauza conditiilor pentru creditul de 16,4 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI).

Cele mai multe banci din Ucraina au nevoie de capital suplimentar, "fie ca urmare a faptului ca au deja un capital economic real negativ, fie pentru ca se deterioreaza calitatea activelor pe care le detin", a declarat, pentru Reuters, Trofimova.

Analistul de la agentia de rating nu a precizat care sunt bancile despre care S&P considera ca au probleme si nici care este cuantumul recapitalizarii necesare sectorului bancar.

"Fuziunile interbancare ar putea reprezenta o modalitate de rezolvare a problemei lipsei de capital, dar nu am vazut niciun fel de miscare activa in acest sens, mai ales din partea bancilor solide", a spus analistul de la S&P.

Absenta fuziunilor a fost legata de "nesiguranta de pe piata, incertitudinea din viitor si teama de 'scheletele din dulap', care includ costuri ascunse ce apar adesea dupa o fuziune sau achizitie", a mai spus Trofimova.

In Ucraina exista mai mult de 180 de banci, sectorul bancar inregistrand o crestere rapida in ultimii ani, dar nicio banca nu are o cota de piata mai mare de 10%.

Creditarea straina a contribuit la dezvoltarea sectorului bancar, in conditiile in care ucrainenii s-au imprumutat pentru prima data in viata lor, ca sa cumpere case si masini.

Portofoliile de creditare ale bancilor au avansat cu mai mult de 70% in 2008, iar imprumuturile in valuta reprezinta 59% din totalul creditelor, in crestere fata de nivelul de 50% de la inceputul lui 2008 si se cifreaza la 433,8 miliarde hrivne (56 miliarde dolari), potrivit datelor bancii centrale a Ucrainei.

Agentia de rating a retrogradat in octombrie Ucraina, de la 'B+' la 'B', ca urmare a ingrijorarii legate de recapitalizare.  

La 1 ianuarie 2009, in Ucraina erau operationale 184 de banci, cu o capitalizare totala de 121,4 miliarde hrivne (16 miliarde dolari) si active de 972 miliarde hrivne (126 miliarde dolari).

Cea mai mare banca din Ucraina este Privatbank, o institutie de creditare privata, urmata de Raiffeisen Bank Aval, detinuta de grupul bancar Raiffeisen, UkrSibbank (actionar majoritar BNP Paribas) si Ukrsotsbank, subsidiara a grupului bancar italian UniCredit.

NewsIn