De ce e banca pustie? Colegii sunt pe teren, sa ia locuintele rau-platnicilor

Data publicarii: 27-01-2009 | Finante-Banci

In bancile din Bucuresti iti tiuie urechile a pustiu, scrie Alina Badalan Turcitu in Gandul. Bulu­ceala clientilor e o amintire indepartata. Ieri, pe angajati ii rupea plictiseala. Prima banca. Ciudat de pustiu. In tot sediul, o singura consiliera: Sorina. "Restul colegilor sunt plecati pe teren", zice ea. Casc ochii. "Da, pe teren, ca sunt multi clienti care nu-si mai permit sa plateasca creditele si trebuie sa le ia banca locuinta. Dar nasol, ca nici banca nu se mai scoate ca, daca vinde locuintele, acum ia pe ele mai putin decat pana in criza", explica fata. Dar eu oricum n-o sa fiu in situatia asta, ca vreau un credit mai mic, de nevoi personale. Sorina ma priveste cu tristete, ar vrea sa-mi spuna ceva, dar ezita - parca i-ar parea rau sa ma piarda de client.

"Regret, dar din luna decembrie nu mai dam credite de nevoi personale, numai ipotecare". Atunci sa facem o simulare pentru un credit ipotecar, propun. Fata se invioreaza. Ar vrea sincer sa ma ajute, mai ales ca nici nu-si  mai aminteste cand a dat ultimul credit. Vorbeste mult, sa-si scoata parleala pentru lungile ore de plictiseala. Pentru creditul ipotecar, imi pune o gramada de intrebari, cele mai multe legate de firma unde lucrez. Asta, ca nu cumva jobul meu sa fie pe faras, iar banca sa ia teapa, imi explica. Se scuza pentru neincredere, nu vrea sa ma faca sa ma simt ca la Politie, dar e obligata sa sufle si-n iaurt acum.

Asadar, la o leafa ipotetica de 5.500 de lei, cumulata cu a sotului, banca n-ar putea sa-mi dea mai mult de 60.000 de euro. Infim, fata de cat mi-ar fi dat in octombrie-noiembrie: peste 100.000 de euro. Cu banii pe care i-as lua acum de la banca mi-as permite numai o garsoniera. Plus ca, 30 de ani batuti pe muchie, as plati o dobanda enorma: peste 10%. Si asta nu e tot, mai am de trecut un hop: avansul la ipotecar s-a dublat, acum e de 30%. Bani pe care ar fi bine sa-i am cash. Dar daca nu-i am si ma imprumut la alta banca, sa-mi platesc avansul? Cand aude ca n-am o letcaie, chipul fetei se schimba din nou. Iar risca sa piarda un client. "Se poate si sa va imprumutati in alta parte, dar in cazul asta se schimba tot. Adica, luati bani mai putini de la noi, iar gradul de indatorare va scadea", spune.

Ca sa nu ma piarda, totusi, banca e gata sa dea de la ea: imi scoate si comisionul de gestiune, si pe ala de rambursare anticipata. Numai sa am eu avansul, ca banca mi-ar da creditul repede de tot, in numai 3-4 zile. Din nou ma socheaza. Ii spun ca banuiam ca va dura mai mult, cateva saptamani. Sorina rade ca la o gluma buna. "O, nu, demult nu mai dureaza atat, ca n-avem clienti. Pentru cine sa mai facem dosare? Taman a venit un domn cu salariu de 1.500 de lei si cu rata de 1.100 de lei. Ne cerea o esalonare fiindca sotia si-a pierdut locul de munca".   

Vrei apartament? Pregateste 50% avans

A doua banca ma lasa fara aer. Pentru un credit ipotecar, imi cere un avans de 50%! De la ghiseu, Marina rasuceste cutitul in rana, spunandu-mi ca in toamna avansul de abia daca ajungea la 20%. Iar pe vremea aia, gradul de indatorare era de 70%, boierie curata. Nu de 40-55%, ca acum. Chiar daca e criza, banca incearca sa fie, totusi, draguta cu mine, de aia mi-a si scos taxa de analiza a dosarului.

La aceleasi venituri ca si la prima banca, de aici pot sa iau putin peste 44.000 de euro, cu dobanda de 8, 33%. "Si in cat timp pot sa iau banii?", intreb. In vreo 3 saptamani, zice Marina. "Nu, e prea mult, n-am timp sa astept atat ca incep sa se scumpeasca iar apartamentele". Dau sa plec, cand aud vocea fetei, usor pierita: "Pai... stati asa, ca asta e cea mai neagra varianta. Sigur ca se poate si mai repede. Si apoi, mai sunt si noile norme ale BNR. Asteptam cu sufletul la gura sa le putem aplica, fiindca ar fi in interesul clientului. Noi speram sa creasca gradul de indatorare si sa scada avansul. Era vorba ca gradul de indatorare sa creasca pana la 70%, adica foarte bine. Stiti ca acum, de pilda, creditele de nevoi personale sunt cam blocate la noi, ca foarte putini se mai incadreaza. Dupa norme, poate si aici se mai schimba cate ceva". Marina e rabdatoare si asa de amabila, incat imi noteaza numarul de telefon. Vrea sa ma sune dupa ce se mai relaxeaza creditarea, ca sa ma anunte personal ce schimbari s-au mai facut.

Credit doar pentru clientii vechi

Mirela de la o alta banca ma masoara de sus pana jos si ma intreaba tintit, ca la doctor: "Sunteti deja client al bancii noastre? Adica, aveti deja credit, depozit sau card de salariu la noi?". Nu. Atunci, e gata sa ma trimita acasa. "Mai bine reveniti dumneavoastra peste cateva luni, cand se mai limpezesc apele. Celor care au imprumutat de la noi le-a crescut dobanda si nu le convine deloc".

Nu mai inteleg nimic, mai ales ca in momentul ala sunt singurul client care vrea sa-si faca credit. Mai sunt vreo trei, patru oameni in banca, dar ei vor sa-si faca doar depozit. Apoi aflu bomba: nu pot sa fac credit ipotecar decat daca sunt vechi client, sau daca imi cumulez veniturile cu barbatul. Dar daca imi fac azi un depozit la banca, se rezolva? "Nicidecum. Chiar daca-l faceti pe loc, client veti fi considerat de abia dupa trei luni de zile".

De cand e criza, se simte ca-n vacanta. Ar putea sa intarzie si doua ore la serviciu, ca n-ar pierde nimic. "In acest moment stam pe loc; ca toata lumea, asteptam si noi sa putem aplica normele de creditare mai relaxate, pana atunci nu putem oricum sa dam nici un fel de credit, pe vechile norme si nici macar sa emitem scoring-uri printate", imi explica ea. Si in spiritul Marinei, isi ia angajamentul ca ma va suna imediat cum apar "vestile bune". Asta poate sa pice cand nici nu te astepti - poate peste o saptamana, poate peste doua...

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: