Septimiu Stoica: Sistemele alternative de tranzactionare ar aduce noi companii pe bursele autohtone

Data publicarii: 27-01-2009 | Bursa

Construirea unor sisteme alternative de tranzactionare (MTF-uri) de catre bursele autohtone ar sustine piata de capital romaneasca, pentru ca ar duce la listarea de noi companii, a declarat Septimiu Stoica, presedintele Institutului de Guvernanta Corporativa.

"La nivel european, introducerea MTF-urilor a avut efecte benefice in sustinerea pietei de capital", a remarcat Stoica, care este si presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM).

El considera ca, in Romania, sistemele alternative de tranzactionare se vor realiza dupa modelul Bursei din Varsovia.

Atat Bursa din Bucuresti, cat si cea de la Sibiu au in plan construirea unor sisteme alternative de tranzactionare (MTF), care sa ofere oprtunitati de investitii pentru brokerii si investitorii locali sau care sa permita tranzactionarea unor titluri din regiune.

"Scopul unui MTF este de a face concurenta burselor traditionale de valori prin practicarea unor tarife mai reduse, prin atragerea de noi companii la tranzactionare si prin crearea unei platforme multinationale de tranzactioneze, care sa reuneasca cele mai importante companii din mai multe tari", a explicat Septmiu Stoica.

Multilateral Trading Facility (MTF) sunt sisteme alternative de tranzactionare, prin care se creaza o piata, asemanatoare celor reglementate, pe care activeaza simpli investitori sau marile firme de investitii care vor sa tranzactioneze instrumente financiare la costuri mai reduse. Aceste MTF-uri au inceput sa concureze serios bursele traditionale, in Europa fiind deja active cateva sisteme, precum Project Turquoise, Chi-X sau Bats Europe.

"BVB a scazut mai mult decat celelalte burse europene in 2008, in primul rand pentru ca a inregistrat cresteri mai mari in ultimii ani si, pe de alta parte, pentru ca sunt foarte multi investitori straini care nu au mai investit in 2008 la BVB, spre deosebire de piata bursiera poloneza, unde predomina investitorii autohtoni (peste 1 milion)", a mai spus presedintele BRM.

Criza financiara mondiala a alungat in 2008 investitorii straini de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si a dus la o prabusire fara precedent a indicilor, cu pana la 84%, in contextul in care marile economii se confrunta cu cea mai grava recesiune din ultimii 80 de ani.

"Ceea ce s-a intamplat anul trecut in piata bursiera autohtona a depins foarte mult de contextul macroeconomic din Romania, insa un rol important l-a avut si factorul psihologic determinat de contextul international", a mentionat Septimiu Stoica.

Indicele principal al pietei, BET, a pierdut nu mai putin de 70,47%, in timp ce indicele sectorului societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a prabusit cu 84,05%.

De asemenea, seful BRM a remarcat ca piata de capital nu a fost un lucru important pe agenda Guvernului, ci a fost mai mult o problema a brokerilor.

"Sper ca noul Guvern sa-si reconsidere pozitia fata de piata de capital si sa isi dea seama de importanta sa in economie", spune Stoica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: