Japonia a aprobat un plan de relansare economica de peste 40 miliarde euro

Data publicarii: 27-01-2009 | International

Parlamentul japonez a aprobat marti un buget suplimentar de 4.790 miliarde yeni (40,6 miliarde euro) destinat relansarii economiei, ce include in special un proiect controversat ce consta in oferirea de lichiditati fiecarei familii, relateaza AFP.

Bugetul a fost aprobat marti, dupa o confruntare intre partidul liberal democrat aflat la putere in Japonia, ce detine o majoritate in Camera Deputatilor, si principalul partid de opozitie, partidul democrat din Japonia, ce controleaza Senatul.

Cele doua camere ale parlamentului nu au reusit sa se inteleaga cu privire la continutul planului, asa ca, potrivit Constitutiei, se va aplica textul votat de Camera Deputatilor.

Bugetul suplimentar va consta in principal in ajutoare financiare acordate direct cetatenilor, in valoare totala de 2.000 miliarde yeni (17 miliarde euro), pentru a impulsiona consumul, o masura care a fost aspru criticata de opozitie.

Aceasta alocatie unica, ce va fi, de exemplu, de 64.000 yeni (542 euro) pentru un cuplu cu doi copii, este una dintre principalele componente ale planului intocmit de premierul Taro Aso pentru redresarea economiei.

Aso spera ca aceasta masura va ajuta economia, grav afectata de criza mondiala, ce a dus la intrarea in recesiune in al treilea trimestru din 2008. Insa opinia publica japoneza nu pare sa sustina masura, privind-o ca pe o risipa a banilor publici, arata sondajele.

Acesta este al doilea plan de relansare votat pentru anul bugetar 2008-2009, dupa un prim pachet de ajutor in valoare de 1.810 miliarde yeni (15,3 miliarde euro) anuntat in august de predecesorul lui Aso, Yasuo Fukuda.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: