Raiffeisen estimeaza ca Romania va incheia acest an cu un deficit bugetar de 4% din PIB

Data publicarii: 27-01-2009 | Economie

Deficitul bugetar al Romaniei se va situa la finalul acestui an la circa 4% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele europene, estimeaza analistii Raiffeisen Bank, intr-un raport, bazandu-se pe datele disponibile in acest moment.

"Credem ca ii va fi foarte greu noului guvern sa reduca deficitul bugetar a 2-2,5% din PIB in 2009, daca nu se iau masuri radicale. Pe baza informatiilor disponibile in acest moment, ne asteptam sa vedem deficitul public coborand la circa 4% din PIB in 2009", se spune in raport.

Pentru 2010, Raiffeisen estimeaza o reducere a deficitului public la 3% din PIB.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a anuntat noua prognoza macroeconomica, estimand o adancire severa a deficitului bugetar in Romania, la 7,5% din PIB in 2009 si la 7,9% din PIB anul viitor. Bruxelles-ul a precizat ca prognoza nu ia in calcul politicile pe care le are in vedere noul guvern, in conditiile in care bugetul pe 2009 nu a fost inca adoptat.

Guvernul, care urmeaza sa adopte joi bugetul pe 2009, a anuntat o tinta de deficit bugetar de 2% din PIB pentru acest an, insa cei mai multi analisti sunt sceptici ca acest obiectiv poate fi atins, in conditiile in care anul trecut s-a ajuns la un dezechilibru al balantei publice de 5,2% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: