De saptamana viitoare bancile ar putea acorda credite ipotecare cu 20% mai mari

Data publicarii: 27-01-2009 | Finante-Banci

Cei care vor un credit de la banca asteapta ca bancherii sa le dea vestea cea buna: imprumuturi cu pana la 20% mai mari pentru locuinte. Bancile vor depune saptamana viitoare, la BNR, documentatia pentru acordarea de credite conform noilor norme. Acestea vor permite clientilor sa imprumute mai multi bani ca pana in prezent, atat pentru creditele in euro cat si de cele in lei. Deja in piata se stie ca noile reguli permit cresterea sumelor acordate de banci.

Asta inseamna ca la un venit lunar net de 4.000 de lei banca, daca exista un avans de 25% din suma totala, poate da un credit de peste 55.000 de euro. Sumele imprumutate pot creste in functie de banca si de profilul de risc al clientului. La creditele in lei, cifrele sunt ceva mai mici. Cei cu venituri mici nu vor obtine mai mult de 60.000 de lei, pe 30 de ani. Pentru cei cu venituri mai mari sumele cresc, pana la echivalentul a 50.000 de euro.

Desi bancherii spun ca acum cel mai indicat credit este cel in moneda nationala, bancile sunt pregatite ca cererea mare sa fie tot pentru creditele in euro.

Oricum, cea mai mare problema ramane in continuare avansul. Putine banci mai accepta acum 20% sau 25% din suma totala. Cele mai multe cer un avans dublu si garantii care sa acopere chiar dublul sumei imprumutate.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: