Economia va fi peticita cu un imprumut extern de 6-7 miliarde de euro

Data publicarii: 28-01-2009 | Economie

Romania nu va imprumuta bani de la Fondul Monetar International (FMI), ci din surse euro­pene, a declarat marti seful statului, la Radio Romania Actua­litati. Declaratia vine la doar o zi dupa ce expertii Fondului si-au inceput vizita oficiala in tara pentru a evalua situatia economica si discuta politicile cu noul Guvern. "Aceasta combinatie, bani europeni si un acord de supraveghere cu FMI, care sa nu impuna conditionalitati, ci doar sa vizeze respectarea angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana atunci cand ia bani cu imprumut de acolo, cred ca este optima", a spus seful statului. El a avansat si suma de care avem nevoie: 6-7 miliarde de euro, fara a preciza insa si de unde.

Se stie doar ca varianta europeana este mai buna, pentru ca este mai ieftina, dupa cum a explicat Basescu. El a tinut sa mentioneze ca preferinta pentru un imprumut de la UE si nu de la FMI este optiunea sa, insa BNR si Ministerul de Finante gestioneaza problema. In aceasta situatie, singurele surse din care Romania poate lua un credit extern sunt Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si facilitatea speciala a Comisiei Europene. Deocamdata, nu s-au facut inca demersuri oficiale pentru un imprumut de la aceste institutii. Basescu a precizat ca a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze imprumutul, sub supravegherea FMI. El a explicat ca este nevoie de un asemenea mecanism avand in vedere ca Uniunea Europeana nu are posibilitatea de a verifica gestionarea banilor imprumutati statelor membre.

Daianu: Anuntul trebuia facut de Guvern

La prima vedere, a lua bani cu imprumut sub supravegherea FMI ar putea insemna ca Romania accepta anumite conditii din partea Fondului. "Supravegherea nu este insotita de conditionalitati, iar de o monitorizare avem nevoie. Romania oricum a ramas sub monitorizarea Fondului, fara conditionari stricte, chiar daca Acordul cu institutia financiara s-a incheiat. Si alte economii sunt moni­torizate, iar Statele Unite nu fac exceptie. Una este sa ai monitorizare din partea FMI, alta este sa ai anumite conditii", a declarat pentru Gandul profesorul Daniel Daianu. Insa, pana la urma, cele 6-7 miliarde de euro sunt necesare, mai ales ca fondurile europene nu sunt de ajuns in prezent.

"Este bine ca statul roman se gandeste sa aiba niste plase de siguranta", adauga fostul ministru de Finante. Actual­mente europarlamentar liberal, Daianu remarca faptul ca declaratiile pe tema imprumuturilor externe ale Romaniei au fost facute prin vocea presedintelui statului. "Imprumuturile in numele statului roman le face Guvernul. Nu stiu daca Traian Basescu ar fi trebuit sa anunte aceasta intentie", este de parere el. La randul sau, prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, subliniaza necesitatea contractarii unui imprumut extern. "Trebuie gasita o finantare externa. Daca nu, ne putem astepta la o depreciere masiva a leului", a declarat pentru Gandul Theodor Stolojan. Liderul PD-L spune ca discutiile cu FMI sunt importante pentru institutia care ne va acorda creditul de care avem nevoie si reprezinta "o confirmare" a faptului ca politicile puse in practica de Bucuresti sunt in regula.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: