FMI isi reia rolul de creditor, in contextul crizei economice globale

Data publicarii: 28-01-2009 | International

FMI, ce incerca in 2008 sa vanda partial rezervele de aur, pentru ca nivelul redus de credite nu ii aducea venituri suficiente, s-a angajat acum sa ofere credite de circa 50 miliarde dolari pentru Pakistan, Islanda si Europa de Est, fiind revitalizat de criza mondiala, scrie Wall Street Journal.

Rolul Fondului Monetar International (FMI) va fi un subiect important al Forumului Economic International de la Davos, din acest an, in cadrul caruia liderii politici din Pakistan si Letonia isi vor discuta experientele, ca si al doilea oficial din cadrul FMI, John Lipsky.

Este o schimbare in cadrul Fondului. S-a renuntat la multe dintre conditiile de creditare considerate dificile de catre tarile in curs de dezvoltare, precum privatizarea sistemului de asigurari sociale, deschiderea pietelor pentru firmele financiare straine sau dizolvarea monopolurilor locale.

Schimbarile au facut ca apelul la ajutorul FMI sa fie mai acceptabil, si alte natiuni, precum Turcia, se afla in discutii cu FMI. Aceste schimbari ar putea face posibil si pentru unele tari din vestul Europei, cu mari datorii, sa beneficieze de ajutor din partea fondului.

"Schimbarea reflecta o indepartare de la premisa ca FMI poate controla o tara la nivel microeconomic", a declarat Anne-Marie Gulde, consilier FMI pentru Europa.

In acordarea imprumuturilor, FMI incearca sa invete din greselile facute in timpul crizei din Asia de acum un deceniu. Atunci, Fondul a fost criticat pentru unele conditii impuse, precum acceptarea bancilor americane pe piata din Coreea de Sud si dizolvarea unui monopol al cuisoarelor in Indonezia, pe care localnicii le-au vazut ca fiind apasatoare si motivate politic.

Mai mult, in contextul in care Statele Unite si Europa de Vest coboara dobanzile cheie si majoreaza cheltuielile guvernamentale pentru a combate recesiunea, oficialii FMI sustin ca nu le-ar putea cere clientilor ca faca aconomii la nivelul pe care l-ar fi solicitat odinioara.

FMI este inca departe de a realiza un program de creditare rapida pentru tarile in curs de dezvoltare si formuleaza conditiile referindu-se la politica monetara si fiscala. Pentru unele tari, conditiile pot fi in continuare dificil de respectat. Letonia, de exemplu, trebuie sa reduca salariile profesorilor, soldatilor si altor bugetari cu 15%, in timp ce Ucraina trebuie sa reduca cheltuielile intr-o perioada de comprimare economica accentuata, ceea ce ar putea adanci recesiunea, cel putin pentru un timp.

Unele tari din Europa de Est ce beneficiaza de ajutor din partea FMI considera ca este doar o problema de timp inainte ca FMI sa isi reia incercarile de a se implica in economie. "FMI se va folosi de adancirea crizei economice mondiale pentru a cere din ce in ce mai mult de la tari", a declarat guvernatorul unei banci centrale din Europa de Est. FMI sustine ca nu are astfel de intentii.

Obiectivul FMI este de a sustine stabilizarea economica a tarilor sarace, afectate de o recesiune ce a redus exporturile catre tarile bogate, in timp ce finantarea statelor in curs de dezvoltare s-a diminuat.

Cautand o alternativa de finantare, state din Europa de Est precum Ucraina, Letonia, Serbia si Belarus au apelat la FMI, si economistii considera ca Romania, Bulgaria si Lituania nu sunt prea departe de aceasta solutie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: