Ministrul austriac de finante vine in Romania pentru a propune un plan de protectie a bancilor

Data publicarii: 28-01-2009 | Finante-Banci

Ministrul austriac de finante Josef Proll face in februarie un turneu prin Europa de Est - in Romania, Bulgaria, Ucraina - pentru a promova un plan de protectie a bancilor austriece, dupa un apel in acest sens al Raiffeisen International, Bank Austria si Erste Bank, scrie cotidianul "Die Presse".

Turneul est-european face parte dintr-un program de promovare mai amplu, pe care cancelarul austriac Werner Faymann si ministrul de finante Josef Proll il demareaza si in restul Uniunii Europene. Cancelarul se afla miercuri la Berlin pentru a vorbi despre planul de protectie a bancilor din Europa de Est cu Angela Merkel, iar apoi va porni spre Praga, unde joi are loc un summit informal cu premierul Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE.

In urmatoarele saptamani, scrie Die Presse, Josef Proll va merge in Ucraina, Romania si Bulgaria pentru a discuta despre implementarea acestui plan de protectie a bancilor. Demersul politicienilor austrieci Faymann si Proll vine ca reactie la apelul lansat de noua banci internationale, printre care Raiffeisen International, Bank Austria si Erste Bank, care cerusera joia trecuta un plan de actiune pentru economiile subrede din Europa Centrala si de Est.  Potrivit Die Presse,  Proll ar fi explicat marti ca nu este vorba despre un plan de protectie a filialelor bancilor austriece, ci despre un plan care sa sustina intreg sistemul.

Bancile austriece constituie o putere financiara considerabila in Europa de Est, volumul de creditare al acestora ajungand, potrivit datelor Die Presse, la 230 de miliarde de euro, adica 68% din PIB-ul Austriei. Spre deosebire de Europa de Vest, multe tari din Europa Centrala si de Est nu au intervenit cu bani de la stat pentru ajutarea sectorului financiar, din lipsa de resurse. Astfel, la cererea bancilor austriece si a guvernului de la Viena, ar trebui ca CE , Fondul Monetar International si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sa intervina cu ajutoare.

Faymann und Proll au mai anuntat ca si guvernele Germaniei, Belgiei, Frantei si Italiei, ale caror banci sunt implicate in Europa de Est, se vor coaliza cu Austria pentru a presa UE sa dezvolte un plan de protectie. Banii pentru acest plan de masuri ar trebui sa provina de la BERD si FMI. Experti ai ambelor organizatii s-au intalnit vinerea trecuta cu reprezentanti ai Ministerului austriac de Finante si au stabilit ca pentru un plan de protectie a bancilor din Europa de Est ar fi de ajuns 100 de miliarde de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: