Cheltuielile zilnice ale romanilor depasesc de trei ori salariul minim pe economie

Data publicarii: 28-01-2009 | Economie

Costul real al supravietuirii unei familii de doua persoane, calculat de Jurnalul National, atinge si depaseste suma de 2.000 de RON.

Salariul minim pe economie, venitul si pensia sunt calculate, de mai bine de cinci ani, fara sa tina cont de pretul cosului minim lunar de consum. Astfel, traiul lunar ne costa de cateva ori mai mult decat aceste venituri.

Un calcul facut de ziaristii Jurnalului National arata ca numai cheltuiala cu mancarea face o familie sa scoata din buzunar sume care variaza intre 480 si 750 de lei.

Salariul minim brut pe economie in momentul actual este de 600 de lei pe luna, iar venitul minim garantat sare cu putin peste 100 de lei. Pensia minima ar putea sa ajunga la 350 de lei pe luna, dupa adoptarea proiectului de buget.

Cosul minim de consum, aprobat in anul 2000, arata un cost al supravietuirii de peste 300 de lei.

Potrivit acelorasi criterii, care prevad la alimentele de baza preturile cele mai mici de pe piata, anul acesta costul cosului minim de consum lunar ar fi de 2.000 de lei. Adica de peste trei ori mai mult decat salariul minim.

Statisticile arata Romania ocupa un loc codas in Europa in ceea ce priveste nivelul salariului minim pe economie. Doar Bulgaria este mai jos in acest clasament. In acelasi clasament pe primele locuri se afla Irlanda, Marea Britanie si Olanda.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: