Ernst & Young: Fiscul va inmulti controalele in 2009, in special pe relatia cu firmele mama

Data publicarii: 28-01-2009 | Finante-Banci

Controalele autoritatilor fiscale se vor intensifica in 2009, in special in ceea ce priveste preturile de transfer dintre societatile mama si filiale, dat fiind ca acestea vor incearca sa se sustraga de la plata impozitului pe profit, a declarat Alexander Milcev, partener la Ernst & Young.

"Ne asteptam la cresterea controalelor fiscale. Autoritatile de control vor fi mult mai agresive decat anul trecut, iar companiile trebuie sa fie mult mai pregatite decat inainte", a declarat Milcev in cadrul unei conferinte de presa organizata de Ernst & Young.

El a explicat ca intetirea controalelor are loc pe fondul nevoii de o mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat.

Milcev a aratat ca exista multe grupuri care, prin transferuri de bani de la o societate care se afla pe profit la o unitate cu pierderi, prin supraevaluarea sau subevaloarea unor preturi intragrup, incearca sa evite plata impozitului pe profit pentru firma profitabila.

"Se observa cresterea solicitarilor autoritatilor privind documentatia preturilor de transfer in cadrul controalelor fiscale, indiferent de natura controlului fiscal", se arata intr-o prezentare a Ernst & Young.

Potrivit unui studiu al companiei de audit si consultanta, 56% din examinarile la nivel global privind preturile de transfer efectuate incepand din 2003 au rezultat in recalcularea impozitului de profit de catre autoritatile fiscale.

In ceea ce priveste posibile facilitati fiscale de care ar putea beneficia companiile in aceasta perioada de criza, Milcev crede ca una dintre masuri ar fi modificarea legii Taxei pe Valoarea Adaugata, prin care plata impozitului indirect la bugetul de stat sa fie amanata pentru companiile care la randul lor nu au fot platite de catre clienti.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: