Fed ar putea folosi alte instrumente de politica monetara, mentinand dobanda cheie

Data publicarii: 29-01-2009 | International

Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, a reluat miercuri o sedinta de politica monetara despre care unii dintre investitori spera ca s-ar putea termina cu un semnal ca Fed se apropie tot mai mult de achizitia de titluri de stat pe termen lung, relateaza Reuters.

Investitorii asteapta un astfel de semnal din partea bancii centrale americane, in contextul in care instrumentele traditionale de politica monetara au fost epuizate.

Astfel, jucatorii de pe piata se asteapta ca autoritatile de politica monetara sa se axeze asupra etapelor menite sa ieftineasca creditarea pentru companii si consumatori, adaugate la deciziile care au dublat deja imprumuturile acordate de Fed sistemului financiar, la un cuantum ce depaseste 2.000 de miliarde de dolari.

Federal Reserve, de asemenea, va asigura investitorii ca poate mentine pentru o perioada lunga, ratele scazute ale dobanzii pe termen scurt.

Banca centrala americana va publica un comunicat la 19:15 GMT, iar in conditiile in care ratele dobanzii la imprumuturile overnight (pentru o zi) au fost coborate atat de mult cat este posibil - la un culoar cuprins intre 0% si 0,25% -, investitorii asteapta sa vada ce altceva are de gand sa faca Fed, altceva decat sa scada dobanda cheie, ca sa sprijine cresterea economica.

Eforturile bancii centrale americane fac parte dintr-o campanie guvernamentala mai ampla, de combatere a recesiunii ce tine de un an intreg si a crizei financiare ce hartuieste economiile lumii.

Presedintele american Barack Obama sustine agresiv un program de 825 miliarde de dolari de facilitati fiscale guvernamentale si un plan de cheltuieli, menit sa ajute cresterii economice, iar administratia Obama face, totodata, eforturi sa sprijine sistemul bancar afectat de criza.

In comunicatul sau, Fed ar putea discuta despre masuri neconventionale pentru calmarea stresului de pe pietele financiare. In comunicatul publicat dupa reuniunea anterioara de politica monetara, din decembrie, banca centrala americana a aratat ca ia in considerare avantajele achizitiei de titluri de stat pe termen lung, ca sa scada costurile imprumuturilor.

Obligatiunile guvernamentale americane s-au scumpit miercuri, in contextul asteptarilor ca Fed sa se apropie de concretizarea acestei initiative.

In afara acestui aspect, Fed aratase, de asemenea, ca este pregatita sa majoreze achizitia de credite legate de ipoteci, in cadrul unui program care a dus deja ratele dobanzii la imprumuturile ipotecare la cele mai mici niveluri din ultimii zeci de ani.

Banca centrala americana ar putea, totodata, sa extinda un program ce vizeaza creditarea consumatorilor si a intreprinderilor mici, astfel incat sa acopere valori mobiliare garantate cu ipoteci si o gama mai extinsa de credite ipotecare, desi acest lucru ar putea impune Departamentului Trezoreriei din SUA sa furnizeze niste bani, ca sa acopere riscul de pierderi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: