Merkel sprijina planul austriac de sustinere a bancilor din Europa de Est

Data publicarii: 29-01-2009 | International

Cancelarul german Angela Merkel a oferit sustinere unei initiative austriece de stabilizare a sectorului bancar din Europa emergenta, dar a spus ca ar trebui folosite doar programele existente ale Uniunii Europene (UE) si Fondului Monetar International (FMI), relateaza Reuters.

Dornica sa puna capat extinderii efectelor crizei mondiale a creditelor, Austria a propus marti crearea unui pachet de sustinere a institutiilor financiare de pe pietele europene emergente si a cerut Uniunii Europene si altor tari vestice sa contribuie la proiect.

"Stabilitatea financiara din Europa de Est este o chestiune importanta pentru noi amaandoi", a declarat Merkel, la o conferinta de presa comuna cu omologul sau austriac Werner Faymann.

"Este important sa transmitem un mesaj politic acestor tari", a spus Merkel, care a lamurit ca programele internationale care exista deja ar trebui sa fie calea optima de acordare a ajutorului. "Ar trebui folosite instrumentele care exista deja", a spus Merkel.

FMI si UE au sustinut Ungaria, Letonia si Ucraina cu programe de ajutor de miliarde de dolari in ultimele luni, cu toate ca doar atunci cand erau pe cale de a intra in colaps.

Austria, ale carei banci sunt foarte expuse la pietele europene emergente, intentioneaza sa alcatuiasca o alianta cu alte tari care detin cele mai multe banci din regiune - Italia, Germania, Belgia si Franta -, ca sa isi consolideze planurile.

Criza financiara i-a determinat pe investitorii cu aversiune fata de risc sa renunte la activele de pe pietele emergente, asa ca bancile straine au devenit singura sursa de credite pentru companii si consumatori.

Cele mai mari banci, in ceea ce priveste activele de pe pietele europene emergente sunt UniCredit (Italia), Erste Bank (Austria), Raiffeisen International (Austria), grupul francez Societe Generale si banca belgiana KBC. Toate acestea desfasoara activitati in Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: