Pentru doua pensule in plus pe noua bancnota de 10 RON, o bucuresteanca este acuzata de fals de moneda

Data publicarii: 29-01-2009 | Finante-Banci

Noile bancnote de 10 RON puse in circulatie de la 1 decembrie 2008 de Banca Nationala a Romaniei au adus dosar penal unei bucurestence care a incercat sa achite cu ele cumparaturile la un hipermarket. Acum, dosarul penal se afla la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate. "Gardianul" va prezinta in exclusivitate noua bancnota de 10 RON, emisiune 2008. Noua bancnota va circula in paralel cu cele emise in 2005, care vor fi scoase din circulatie pe parcurs, in functie de gradul de uzura.

O bucuresteanca a fost retinuta cateva ore de politistii Sectiei 26 si s-a ales cu dosar penal pentru falsificare de moneda dupa ce a incercat sa plateasca la un hipermarket cu trei bancnote de 10 RON, model 2008. Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Luni dupa-amiaza, o femeie s-a dus sa-si faca cumparaturile in hipermarketul Real din Berceni. Cand a ajuns la casa a platit o parte din cumparaturi cu bonuri de masa si a ramas de achitat o diferenta de 30 de RON. Femeia a scos trei bancnote de 10 RON si i le-a inmanat casierei. Aceasta a observat diferente fata de bancnotele pe care le stia ea si a chemat paza. Femeia, insarcinata si cu un copil minor dupa ea, a fost tinuta pe loc pana cand a a venit politia. Agentii au condus-o pe femeie la sectie, unde au audiat-o in legatura cu provenienta bancnotelor respective. Femeia le-a spus politistilor ca asa a primit salariul. Dosarul a fost declinat spre cercetare DGCCO. Din datele pe care am reusit sa le obtinem se pare ca bancnotele pe care le-a inmanat casierei fac parte din noua emisiune de bancnote de 10 RON.

Aceasta nu difera la culoare, in schimb are alte elemente de siguranta. Singurul lucru vizibil cu ochiul liber este ca in partea din stanga, pe aversul bancnotei, in loc de "o pensula-alba", cat era pana acum, sunt "trei pensule". Doua aurii si una alba. Noua emisiune a bancnotelor de 10 RON a fost pusa in circulatie incepand cu 1 decembrie 2008.

Intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei se arata ca reproiectarea bancnotelor reprezinta o practica a bancilor centrale si se realizeaza periodic, ca urmare a rezultatelor constatate asupra modului de comportare a acestora in circulatie si a incidentei contrafacerilor. Noua bancnota de 10 lei, reproiectata, va avea aceleasi caracteristici cu actuala bancnota de 10 lei din emisiunea 2005, respectiv aceleasi dimensiuni, aceeasi culoare predominanta, aceleasi elemente grafice.

Singurele deosebiri apar in ceea ce priveste elementele de siguranta si constau in faptul ca s-a renuntat la imprimarea in relief de pe ambele fete ale bancnotei si, implicit, la imaginea latenta ce continea initialele "BNR" de pe aversul bancnotei, fiind utilizata doar tehnica de imprimare plana si, in plus, a fost restilizata fereastra transparenta, astfel ca in locul valorii nominale "10" au fost imprimate doua pensule aurii, vizibile pe ambele parti ale bancnotei.

Celelalte elemente de siguranta destinate expres publicului (filigranul, elementul auriu, banda iridescenta, elementul de suprapunere avers - revers, firul de siguranta) se mentin neschimbate. Noile bancnote de 10 lei, reproiectate, emisiunea 2008, vor circula in paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piata, treptat, pe masura ce se uzeaza si devin improprii circulatiei.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: