Comisia Europeana urmareste indeaproape situatia financiara a tarilor din Europa de Est

Data publicarii: 29-01-2009 | Economie

Comisia Europeana a declarat joi ca urmareste "indeaproape" situatia financiara a tarilor din Europa de Est si a cerut bancilor care investesc in acestea sa dea dovada de responsabilitate, in timp ce apelurile pentru un plan european de sustinere a acestor state se inmultesc, relateaza AFP.

"Suntem constienti de temeri si supraveghem indeaproape situatia", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru probleme economice, Amelia Torres. Insa "responsabilitatea trebuie impartasita si de bancile care au cumparat alte banci in noile state membre si de autoritatile de supraveghere a sectorului financiar de ambele parti, pentru a supraveghea situatia si, daca sunt probleme, pentru a le rezolva", a adaugat purtatoarea de cuvant.

Cancelarul austriac Werner Faymann a anuntat marti ca tara sa sustine lansarea unui plan european pentru stabilizarea sistemelor financiare din Europa de Est, pentru a limita efectele crizei mondiale asupra acestora. Apelul sau a primit miercuri sustinerea cancelarului german Angela Merkel.

Faymann propune ca tara sa sa formeze alaturi de Germania, Franta, Italia si Belgia o "alianta a principalilor investitori" in Europa de Est.

"Pietele financiare europene au devenit mult mai integrate in ultimii ani, in special prin fuziuni transfrontaliere. Integrarea financiara implica o responsabilitate impartita pentru mentinerea stabilitatii financiare", s-a multumit sa constate purtatoarea de cuvant a Comisiei.

"Bancile-mama si tarile lor de origine sunt primele responsabile in ceea ce priveste recapitalizarea, garantiile" si furnizarea externa de lichiditati, a adaugat ea.

Cat despre tarile estice si Balcani care gazduiesc filiale ale acestor banci, ele "trebuie sa duca politici macroeconomice si de supervizare solide si sa se ocupe de bancile lor nationale", a spus ea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: