Banca centrala a Islandei estimeaza ca PIB-ul va scadea cu 9,9% in acest an

Data publicarii: 29-01-2009 | International

Banca centrala a Islandei a revizuit in scadere estimarile pentru cresterea economica din 2009, produsul intern brut (PIB) urmand sa scada cu 9,9% in acest an, de la estimarile anterioare, de 8,3%, relateaza publicatia financiara franceza Les Echos.

Banca centrala a Islandei a revizuit in scadere si estimarile pentru cresterea economica din 2010, care ar putea sa se diminueze cu 0,8%, urmand ca abia in 2011 sa inceapa o revigorare, potrivit datelor bancii centrale a Islandei, care anticipeaza o crestere de 3,8%.

Estimarile bancii centrale survin la doua zile dupa demisia guvernului, din cauza crizei financiare.

Anul acesta, cererea de pe piata interna va scadea puternic, avertizeaza banca centrala. Inflatia pare "sa fi atins un nivel maxim si ar putea sa se tempereze rapid in perioada urmatoare", atrage atentia banca.

In medie, in 2008, preturile au avansat cu 12,4%, dupa 5% in 2007. Anul acesta, cresterea preturilor ar putea sa se tempereze.

Consecinta presiunilor inflationiste accentuate, in conditiile in care coroana islandeza s-a devalorizat cu 50% in decurs de un an, este ca banca centrala a decis sa nu schimbe politica sa monetara, ceea ce inseamna ca dobanda cheie este, in continuare, de 18%, pentru a treia luna consecutiv.

Banca centrala a Islandei a urcat dobanda de politica monetara cu 6% in 28 octombrie, in conditiile crizei financiare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: