Bancile americane solicita guvernului acordarea de vize pentru mii de angajati straini

Data publicarii: 02-02-2009 | International

Marile banci din Statele Unite au cerut permisiunea guvernului american pentru aducerea catorva mii de angajati straini in conditiile in care majoritatea institutiilor finaniciare au fost nevoite sa renunte la alte zeci de mii de salariati pentru a face fata crizei, potrivit unui raport al Associated Press.

Principalele banci, acum tinute in viata de fondurile de urgenta lansate de guvern, a caror valoare totala ar putea depasi 1.000 miliarde dolari, au cerut aprobarea vizei pentru 21.800 straini in ultimii sase ani, pozitiile vizate fiind de la vice-presedinti pana la analisti de investitii entry level, salariul mediu pentru aceste functii fiind de 90.000 dolari.

In 2008, numarul de vize de munca solicitate a fost de 4.163, in crestere cu o treime fata de cele 3.258 solicitate in 2007, an in care criza inca nu se declansase. AP a analizat aplicatiile pentru viza temporara de munca inaintate de banci catre Departamentul Muncii insa nu se stie cate dintre acestea au fost aprobate, deoarece anual, numarul maxim de vize acordate nu poate fi mai mare de 85.000.

In utltimele trei luni din 2008, cele mai mari banci din SUA au concediat peste 100.000 angajati. Numarul salariatilor straini disponibilizati este necunoscut. Companiile americane prefera astfel de angajati deoarece ii pot plati cu mai putin decat pe angajatii americani.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: